Strokovna praksa odskočna deska

V sklopu Tedna Univerze na Primorskem je njena največja članica – Fakulteta za management Koper – v torek, 15. marca, pripravila aktualno tematsko razpravo z naslovom »Diplomanti FM: uspešni v Sloveniji in po svetu«.

Razprava z osrednjim vprašanjem »Kje so njihovi študenti 10 let po diplomi?« je potekala pod okriljem združenja Alumni FM in privabila precejšnje število poslušalcev, ter s tem dosegla svoj namen: izmenjavo mnenj in izkušenj ter sodelovanje in povezovanje fakultete s svojimi diplomanti, temu posledično s poslovnim svetom in širšim okoljem.

V razpravi so sodelovali g. Domen Bočkor, direktor, Tomos Invest, g. Denis Benjamin Kmetec, prokurist družbe, Hofer, ga. Jožica Medoš, generalna direktorica, Primagas Energia, Španija, ga. Vladka Lang, vodja komunikacij za slovenijo in Balkan West sektor, Legrand SLV, g. Leon Šikovec, vodja marketinga in komunikacij, Banka Volksbank in ga. Silvija Benčić, tajnik, Fakulteta za management Koper Univerze na Primorskem. Vsi študenti oziroma diplomanti prve generacije Fakultete za management Koper. Okroglo mizo je vodila ga. Dunja Turk, urednica poslovnega dnevnika Finance, ki med drugim pokriva področje kariernega razvoja in človeških virov ter ureja rubrike in priloge kot so Moja kariera, Izobraževanje, Top 101 Največji in Najboljši …

Rdeča nit okrogle mize je bila poiskati odgovore kako so številni diplomanti managementa prišli do poslovne uspešnosti v Sloveniji in po svetu. Vodja okrogle mize je razpravo usmerjala z naslednjimi smernicami sogovornikom: o njihovih načrtih po koncu študija, o začetkih dela med samim študijem; o napredovanju v službi; o nasvetih kariernim začetnikom; o tem kako ustvariti ravnotežje med zasebnim in poslovnim življenjem; ter razmišljanja o nadaljevanju formalnega izobraževanja.

Vsi so izpostavili, da so pričeli delati že pred zaključkom študija. Poudarili so, da so jim razna priložnostna študentska dela ter predvsem strokovna praksa ter kasneje delo v tujini bili ključni za odprtje vrat v poslovno kariero. Slednjega pa niso dosegli brez truda, vztrajnosti, marljivosti in želje po doseganju vedno novih znanj. Na drugi strani jih je slednje pogosto pripeljajo do zanemarjanje osebnega življenja in povečanega stresa. Ampak kasneje so si znali postavitviti tisto pravo ravnovesje med zasebnim in poslovnim življenjem. In tako velike zasluge za njihovo uspešnost tako na zasebnem kot poslovnem področju pripisali potrpežljivim življenjskim partnerjem. Stres pa odpravljajo z raznimi hobiji ter druženjem s prijatelji in predvsem družino.

Domen Bočkor je občutil, da po pridobljeni diplomi delodajalci ne pridejo sami do študentov, ampak si moramo znati ustvariti ali ubrati pr(a)vo priložnosti, ki se nam ponudi. Strokovna praksa je vsekakor odskočna deska za začetek kariere. Velik pomen za človekovo obogatitev z vidika razvoja kariere in osebnega razvoja ima tudi delo v tujini, kar človeku razširi pogled in privede do tega, da se postavi na lastne noge, daleč od »popkovine«. Trg delovne sile v današnjih časih išče specialiste in ne le generaliste. Večino kadra v Skupini Hidria, kamor spada tudi Tomos Invest, vzgajajo znotraj lastne korporacije. Hkrati pa so tudi drugi največji štipenditor v državi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.