'ŠTUDENT NAJ ŠTUDIRA!'

Razmislek o študiju, kot ga vidi Mladinski svet Slovenije:

“To ‘parolo’ smo v zadnjih časih slišali že večkrat, prepogosto pa je s sabo prinesla negativno oznako študenta, ki po na prvi pogled torej, ne študira, samo hodi po zabavah in se prepušča užitkarskim početjem. Študentu ni v interesu, da bi študij dokončal, se zaposlil in se osamosvojil. Na Mladinskem svetu Slovenije se s tem ne strinjamo in se že dlje časa spopadamo s pravimi razlogi, zakaj študentje v Sloveniji v ‘ne študirajo’. Ob začetku novega študijskega leta smo mnenja, da se moramo o tem zamisliti vsi – študentje, starši, profesorji, Vlada ter še mnogi drugi, ki so del študijskega procesa pri nas.

Skozi pripravo programskega dokumenta Mladinskega sveta Slovenije o izobraževanju, smo prišli do nekaterih ključnih ugotovitev, ki pa jih je možno povzeti tako – slovenski sistem študenta vsekakor ne spodbuja naj (samo) študira, saj je znanje, pridobljeno skozi celotni proces formalnega izobraževanja malokrat prilagojeno potrebam trga dela, ki zahteva tudi praktične izkušnje diplomantov, ki pa le-teh, zaradi nepovezanosti različnih sfer (izobraževalne, gospodarske, raziskovalne) med formalnim izobraževanjem ne pridobijo. Druga problematika so socialne ovire, s katerimi se mladi ljudje, željni znanja, v času svojega študija srečujejo. Če za preživetje v univerzitetnih središčih potrebuješ denar in tega nimaš, si primoran delati, včasih tudi na račun časa, ki bi ga drugače preživel v predavalnici.

Študij je za mnoge čas, ko še odraščajo, se ‘iščejo’, se spoznavajo. Je pa tudi priprava za vstop na trg dela. Ta priprava se začne že veliko prej kot na samih fakultetah, žalostno je, da je še marsikdo pri svojih tridesetih za vstop med iskalce zaposlitve preprosto nepripravljen. Kaj torej v našem sistemu skoraj vsakokrat odpove?

Tako si na Mladinskem svetu Slovenije prizadevamo in si bomo še v naprej, da bo teh sistemskih napak v procesu izobraževanja vse manj ter, da mladi vsak dan zahtevamo boljše obete za svojo prihodnost. Vsem brucom, bruckam ter študentkam in študentom želimo uspešno študijsko leto 2010/2011, na koncu katerega bodo mogoče malo bolj pripravljeni na prihodnje izzive, ki jih čakajo. Mogoče tudi tako, da se odločijo sami poskrbeti za to, da bodo s svojimi znanji in kompetencami izstopali.”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.