Študenti pričakujemo dialog, trdo delo in nujno ureditev visokošolskega prostora

Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) z velikimi pričakovanji spremljamo imenovanje nove ministrice za izobraževanje, znanost in šport. Glede na to, da je njena predhodnica zavračala dialog z deležniki ter želela samovoljno spremeniti sistem visokega šolstva na nedopusten način, od ministrice Markež pričakujemo predvsem pripravljenost na dialog ter trdo delo, da bomo s skupnimi močmi oblikovali, sprejeli in implementirali ukrepe, ki so na področju nujni že nekaj časa.
 
Na ŠOS verjamemo, da bo ravno mandat nove ministrice ključen za pripravo in uveljavitev nujno potrebnih sprememb našega visokošolskega prostora, za katere upamo, da bodo dobre za vse, ki ga sooblikujemo. S spremembami odlašamo že nekaj časa, osnutke je pripravilo že več ministrov, do soglasja deležnikov in sprejetja nove zakonodaje pa ni prišlo. Krovni visokošolski zakon potrebuje temeljito prenovo, saj je zaradi številnih dopolnitev že nepregleden, poleg tega pa ne sledi dejanskim razmeram v slovenskem visokošolskem prostoru, ki se je v zadnjem desetletju temeljito preoblikoval. Prednostno je potrebno urediti predvsem financiranje visokega šolstva, saj je trenutno stanje celo protiustavno.
 
Na ŠOS smo zavrnili osnutek izhodišč visokošolskega zakona, ki ga je pripravila ekipa ministrice Setnikar Cankar. Od nove ministrice pričakujemo, da se bo že o izhodiščih uskladila z deležniki, predlog pa pripravila ob veliki stopnji konsenza.
 
Ker verjamemo, da je dobro sodelovanje ključno za doseganje zastavljenih premikov na vseh področjih, od nove ministrice pričakujemo tudi konstituiranje Sveta Vlade Republike Slovenije za študentska vprašanja ter delovne skupine znotraj tega. To vidimo kot eno glavnih poti, kjer lahko tako študenti kot predstavniki različnih vladnih resorjev iščemo skupne rešitve za ureditev in izboljšanje položaja študentov na vseh področjih. Svet se v času mandata predhodnice ni sestal in tako nam je bilo omogočeno sodelovanje pri pomembnih nalogah in predpisih, ki pomembno vplivajo na položaj študentov v Sloveniji.
 
Žiga Schmidt, predsednik ŠOS: »Ob začetku mandata na ŠOS izražamo iskreno željo po konstruktivnem sodelovanju, tudi skozi ponovno vzpostavitev Sveta Vlade za študentska vprašanja, saj verjamemo, da imamo skupne cilje, ki gredo v smeri kakovostnega in dostopnega študija. Že velikokrat smo se izkazali kot konstruktiven partner pri pripravi stališč, ki jih posredujemo v razpravo, utemeljujemo pa ne samo s svojim poslanstvom, pač pa tudi s strokovnimi analizami ter vsebinsko podprtimi argumenti. Je pa pred ministrico, kot tudi vsemi nami, zahtevno obdobje, a upamo, da bomo s skupnimi napori uspeli urediti že nekoliko kaotično področje visokega šolstva.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.