Študenti razburjeni nad zaostrovanjem nadzora v domovih, ukinjena dežurstva

sea container, house, noodhuis
Foto: FrankMagdelyns iz Pixabay

Stanovalke in stanovalci Študentskih domov Ljubljana (ŠDL) so po viharnem letu vedno manj zadovoljni z upravo in direktorjem ŠDL Tomažem Pečnikom.

Slednjemu očitajo brezbrižen odnos, še posebno med epidemijo, odsotnost komunikacije in obravnavanje študentov kot neodgovornih. Pred kratkim pa jih je razburila še ena novica.

Uprava ljubljanskih študentskih domov je v letnem programu sprejela spremembe na področju nadzora, ki med drugim predvidevajo dodatnih 30.000 evrov za strožji videonadzor. Obenem povečujejo število varnostnikov in ukinjajo receptorsko delo študentov (dežurstvo).

Skupina študentov Mi smo ŠDL je pred dobrima dvema tednoma že izvedla protestno akcijo, uperjeno proti upravi domov.

Med drugim direktorju Pečniku očitajo nadzorovanje gibanja študentov z uvajanjem varnostne službe in omejevanje svobode pri uporabi študentskih prostorov. Skratka, poseg v avtonomijo študentskega življenja.

Skupina je ob študentskih domovih postavila transparente z napisi, kot sta »Nismo pozabili študentskega življenja« in »Domov ne damo! Študent, zbudi se!« Njeni člani pa ostajajo anonimni.

Še »one night standi« niso več varni

Ukinitev dežurstev pomeni konstantno prisotnost varnostnika »od zunaj«. V skupini Mi smo ŠDL to razumejo kot sporočilo uprave, da študentje potrebujejo nadzor, celo represijo. Po njihovo je upravi ŠDL nedopustno, da bi se študentski domovi samoorganizirali in imeli določeno stopnjo avtonomije glede svojega bivanja.

»Koga briga, če nam je neprijetno, da se nam vsak dan po domu giba varnostnik – da vstopa v naše kuhinje, hodnike, v nekaterih primerih celo apartmaje in sobe,« so zapisali in pripomnili »Bognedaj da bi kdo imel one night stand brez da je uprava s tem seznanjena.«

Hkrati jih skrbi za vse, kar so urejali dežurni študenti, kot je prevzemanje pošte, upravljanje s ključi skupnih prostorov in dostop do skupnih predmetov. »Kaj bo s ključi in dostopom do skupnih prostorov, pralnic, učilnic? Nima veze – študent naj bo v sobi in se uči ali spi. Očitno je, da drugo kot interesi uprave v tem zavodu ni pomembno.«

Nov izpad dohodkov študentov

Ukinitev dežurstev oziroma receptorskega dela pomeni tudi, da bo denar za varovanje prešel iz roke študentov v roke varovalnih služb.

Receptorsko delo je bilo za študente vir dohodka, s katerim so si lahko pokrili del stanarine. Ukinitev tega pomeni 24 ur študentskega dela na dan manj, opozarjajo v skupini Mi smo ŠDL.

Delo je bilo fleksibilno in zato primerno za vse študente, ki jim je 6-urna izmena prinesla 30 evrov zaslužka. Ukinitev pomeni, da bo šlo vsak dan 120 evrov na dom manj v roke študentov. Pod ŠDL je 28 domov, kar pomeni, da bo dnevni izpad dohodkov študentov kar 3360 evrov.

Prejšnji članekV noči na nedeljo se premakne ura – tokrat zadnjič?
Naslednji članekNajdražji volvo na svetu vreden 20 milijonov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.