Študenti gradbeništva po nova spoznanja v Brazilijo

Brazilija nam večinoma vzbuja vrsto asociacij – lepe plaže, plesanje sambe in razkošni karneval v Riu De Janeiru, tropski deževni gozd in podobno. Društvo študentov gradbeništva UL FGG pa je v Braziliji zase našlo tudi nekaj povsem drugega.

Tam bo namreč leta 2014 svetovno prvenstvo v nogometu, leta 2016 pa bodo potekale poletne olimpijske igre. Kaj ima to opraviti s študenti gradbeništva, bi se lahko vprašali nepoučeni. Člani Društva študentov gradbeništva pa na drugi strani dobro vedo, da bo izvedba takih velikanskih športnih dogodkov zahtevala obsežne gradbene projekte na športni infrastrukturi, zato so se odločili, da se tja v letošnjem študijskem letu odpravijo na strokovno ekskurzijo.

 

V Brazilijo odhaja 17 prizadevnih članov društva, študentov Fakultete za gradbeništvo in geodezijo različnih smeri gradbeništva, ki se zavedajo, da morajo kljub krizi (oziroma ravno zaradi nje) v panogi gradbeništva investirati v svoje znanje in tako skrbno pripravljajo svojo strokovno ekskurzijo.

Udeleženci ekskurzije dobro vedo, da je v Braziliji nekaj svetovno najbolj priznanih fakultet s področja gradbeništva, zato jih bodo v sklopu svoje ekskurzije tudi obiskali. Obiskati želijo predvsem univerzo EPUSP (Escola Politécnica da Universidade de São Paulo) in se seznaniti z njihovim načinom dela, izvedeti kaj več o njihovih raziskovalnih dosežkih ter vzpostaviti stik s tamkajšnjimi študenti. Kajti EPUSP je na svetovni lestvici ena najboljših univerz s programom gradbeništva.

V Braziliji jih zelo zanima tudi projekt, ki bo v prihodnjih letih terjal največ pozornosti gradbenih strokovnjakov, to je gradnja olimpijske vasi, še posebej gradnja veličastne, 105 metrov visoke konstrukcije (Solar City Tower) na otoku Cotonduba, ki naj bi služila kot razgledna točka in kot simbol dobrodošlice za vse obiskovalce, ki bodo prišli na olimpijske igre po morju ali po zraku. Poleg tega se jim zdi njihove pozornosti vreden tudi že zgrajen svetovno znan nogometni stadion Maracanã, ki naj bi ga leta 2013 prenovili za potrebe svetovnega prvenstva v nogometu.

Skratka, študentje gradbeništva bodo v Braziliji zanesljivo dobili veliko novih teoretičnih in praktičnih spoznanj, tako da gre verjeti in zaupati v njih ter v uspešnost njihove ekskurzije.

Celoten potek in napredek projekta lahko spremljate tudi na njihovi spletni strani www.dsg.fgg.uni-lj.si/brazilija2013. V kolikor imate za njih kakršna koli vprašanja, vas vabijo, da jim pišete na dsg@fgg.uni-lj.si.

Blaž Božnar

 

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.