Študentska hiša Srce – za študente v socialni stiski

V sklopu Zavoda Študentska svetovalnica deluje na Kersnikovi 4 v Ljubljani Študentska hiša – SRCE (Student Resource Centre), ki nudi namestitev enajstim študentom ali študentkam, ki so se zaradi različnih okoliščin znašli v socialni stiski.

Gre za neke vrste varno hišo za študente oziroma prostor, kamor se lahko zatečejo, če se znajdejo v življenjski ogroženosti zaradi različnih okoliščin, stisk in pomanjkanja. Z brezplačnim bivanjem v hiši se jim omogoči lažje reševanje trenutne socialne stiske, lajša študij ter veliko prispeva k dostojnejšemu študentskemu življenju.

 

Ko preprosto ne gre

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije živi v Sloveniji pod pragom tveganja revščine 290 tisoč ljudi. Med njimi je tudi precej študentov. Pri plačilu prevoza, prehrane, nastanitve in študijskega gradiva jim poleg štipendij največkrat pomagajo starši. Vendar so velikokrat tudi odvisni sami od sebe.

V Študentski hiši – SRCE so nastanjeni v prenovljenih, svetlih in prostornih dvoposteljnih sobah. Poleg postelje imajo  še  pisalne mize in omare. Kuhinja, dnevna soba in kopalnica pa so skupne. Študentje so oproščeni plačila najemnine, plačati morajo le stroške bivanja, ki znašajo 50 evrov mesečno. Posamezen študent lahko v Študentski hiši SRCE preživi en študijski semester. V tem času se lahko v miru posveti študiju, osebnostnemu razvoju ali reševanju socialne stiske

 

Prijava je možna do zapolnitve mest

Študentje, ki bi tako namestitev potrebovali, se morajo prijaviti na razpis, ki je  odprt do zapolnitve prostih mest. Pogoji so status študenta oziroma so prvo leto brez statusa študenta in hkrati še vedno vpisani na visokošolskem ali višješolskem zavodu članice ŠOU v Ljubljani (»pavzirajo«) ter hkrati niso v rednem delovnem razmerju ali prijavljeni na Zavodu RS za zaposlovanje v evidenco brezposelnih oseb.

Upravičene prosilce Zavod Študentska svetovalnica pokliče na uvodni pogovor in podpis nastanitvene pogodbe, seznani se s pravilnikom in hišnim redom.

 

Tudi svetovanja in psihoterapije

Osnovno poslanstvo Zavoda Študentska svetovalnica je skrb za študente, zagotavljanje pravnega, socialnega in psihološkega svetovanja, svetovanja za študij v tujini in informiranja. Ustanovljen je bil z namenom pomagati študentom in mladim na njihovi študijski poti ter razreševati njihova pravno-socialna vprašanja.  Študentom nudijo odgovore na vprašanja o njihovih pravicah in možnostih, jim svetujejo in jih usmerjajo na prave naslove, pomagajo pa tudi pri globljih psihičnih in osebnih težavah posameznika.

Projekt Študentska hiša je sestavljen iz treh tematskih sklopov. Poleg namestitve nudijo še svetovanje na različnih študijskih področjih, od pravnega in socialnega svetovanja do svetovanja o študiju v tujini in študentskih družinah. Tretji tematski sklop pa zajema psihoterapije, psihološke delavnice in različne vrste izobraževanj o štipendijah, izpolnjevanju obrazcev o dohodnini, potovanjih in študiju v tujini.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.