Študentske zabave – svetla plat študentskega življenja

Študentske zabave so pomemben del študentskega življenja. Poleg sprostitve študentov po težkem izpitnem obdobju je njihovo bistvo v ohranjanju in razširjanju socialne mreže. V množici številnih najbolj izstopajo spoznavni večeri in brucovanja.

 

Spoznavni večeri

Spoznavni večer se lahko začne z večerjo oziroma raznimi prigrizki, nato pa sledi šaljivi del. Namen je, da se študentje med seboj spoznajo.

 

Brucovanja

Dijaki, ki uspešno končajo srednjo šolo in se vpišejo na visoko ali višjo šolo, postanejo ob začetku šolanja bruci. Bruc je tako študent prvega letnika fakultete. V ožjem pomenu se izraz uporablja za študente prvega letnika preden opravijo neformalni iniciacijski proces, t. i. brucovanje, s čimer postanejo »ta pravi« študenti. Uradno so bruci tako poimenovani prvo leto. Neuradno ponekod ostajajo glede na kriterije, med katere sodi tudi prva desetka, pa tudi petka, razne spolne izkušnje z vrstniki ali starejšimi študenti.

Bruci gredo na fakulteti, ki jo obiskujejo, v študenstkih domovih, klubih študentov in še kje skozi iniciacijski obred, ki ga vodijo starejši študentje. Krst je povezan z zabavo, glasbo in plesom ter raznimi šaljivimi preizkušnjami.  Bruce čakajo številne preizkušnje, s katerimi dokažejo, kaj znajo in kakšni so, pitje brucomora, razglasitev naj bruca in brucke ter druge igre. Nato pa sledi zabava.

 

Brucomor – velika neznanka in včasih celo strah brucov

Kaj vse so dali vanj, o tem krožijo ponekod že prav bizarne zgodbe. Recept pa je seveda skrivnost, dokler nisi sam na mestu, da ga pripravljaš za mlajše generacije. Vendar se o sestavinah ne govori niti takrat.

 

Z glavo na zabavo!

Kljub temu da je namen študentskih žurov zlasti zabava, se je treba zavedati, da je ne dosežemo z alkoholom in prepovedanimi drogami. Zabava naj mine v zdravem duhu.

Prekomerna količina alkohola lahko privede do šestih stopenj, zadnja je lahko celo smrtna. Pri prvi stopnji je človek sproščen in vesel. Druga stopnja privede do čustvene nestabilnosti, smejanja brez razloga, oteženega govorjenja in slabšanja motoričnih sposobnosti, nato pa vsaka naslednja pomeni korak nazaj za človeški organizem. Pri peti stopnji je že potrebno izpiranje želodca zaradi prekomerne količine alkohola, katerega finančne posledice seveda nosite sami.

 

Že s prvo stopnjo vinjenosti je človek manj razsoden, z vsako naslednjo postaja njegova razsodnost manjša.

Alkohol posamezniki poznajo, predvsem reakcije svojega telesa na večje količine. Pri prepovedanih drogah pa so meje veliko bolj neznatne, nepravilne mešanice lahko privedejo celo do smrtnega izida.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.