V novo študijsko leto z novo subvencionirano vozovnico IJPP

Predprodaja subvencioniranih vozovnic za šolsko leto 2016/2017 se je za dijake in in udeležence izobraževanja odraslih začela že konec avgusta, za študente pa septembra.

Enotna subvencionirana vozovnica IJPP

V okviru uvedbe projekta integrirani javni potniški promet (IJPP) lahko upravičenci od 1. 9. 2016 naprej za namene potovanja v šolo in nazaj uporabljajo enotno subvencionirano vozovnico IJPP.

IJPP je kratica za integrirani javni potniški promet, s katerim Ministrstvo za infrastrukturo RS v sistem javnega potniškega prevoza v Sloveniji uvaja enotno vozovnico v obliki brezstične pametne kartice. Glavna prednost enotne vozovnice je izdaja in uporaba vozovnice brez predhodne izbire prevoznika, pri čemer potnik le določi relacijo ali cono potovanja na območju izbranega mestnega prometa. Enotna vozovnica velja za prevoz z medkrajevnim avtobusom, vlakom ter mestnim prometom v Ljubljani in Mariboru. Pomembna prednost je tudi to, da lahko na območju mestnega pometa potnik z mestno vozovnico poleg vozil mestnega prevoznika uporablja tudi avtobuse in vlake v medkrajevnem prometu, kadar ustavljajo na tem območju.

 

Priporoča se izpolnitev spletne vloge

Za pridobitev subvencionirane vozovnice je treba predložiti Vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice. Do 31. 10. 2016 se lahko uporablja obstoječi obrazec vloge, kasneje pa bo objavljen nov obrazec, ki bo prilagojen IJPP. Za hitrejši postopek izdaje vozovnice na prodajnem mestu priporočajo izpolnitev spletne vloge. Vlagatelj na prodajnem mestu prevoznika predloži le izpis spletne vloge, ki je podpisan in potrjen s strani izobraževalne ustanove ali pa predloži podpisano in potrjeno vlogo in dodatno izpis spletne vloge.

 

Ključne novosti subvencionirane vozovnice IJPP

Nova subvencionirana vozovnica IJPP je enotna elektronska vozovnica, ki jo lahko upravičenec uporablja za prevoz z vlakom, medkrajevnim avtobusom in tudi z mestnim avtobusom v Ljubljani in Mariboru. Uporabniku omogoča vsakodnevno prosto izbiro javnega linijskega prevoza za medkrajevno relacijo, navedeno na vlogi. Če vlagatelj potrebuje potovanja z mestnim prometom zunaj navedene medkrajevne relacije, mora kupiti kombinirano vozovnico, ki poleg medkrajevne relacije obsega še ustrezni mestni promet. Subvencionirana vozovnica za uporabo mestnega prometa v Kranju, Kopru, Novem mestu, na Jesenicah in v Murski Soboti, še ni produkt IJPP, zato jo lahko upravičenci pridobijo le na prodajnem mestu prevoznika v tem mestnem prometu in se uporablja izključno na vozilih tega prevoznika. Vozovnica IJPP (medkrajevne relacije ter mestni promet Ljubljana in Maribor) bo naložena na novo brezstično čip kartico IJPP, ki jo uporabniki ob nakupu vozovnice IJPP prejmejo brezplačno na prodajnem mestu prevoznika. Vsi prevozniki ne bodo izdajali subvencioniranih vozovnic IJPP na vseh svojih prodajnih mestih, zato mora vlagatelj pred nakupom subvencionirane vozovnice IJPP preveriti seznam prodajnih mest (podan v prilogi), kjer bo omogočen nakup subvencioniranih vozovnic IJPP.

 

Cene ostajajo iste kot lani

Cene subvencioniranih vozovnic IJPP ostajajo enake kot v šolskem/študijskem letu 2015/2016.

Cena mesečne vozovnice je 20 evrov (10 voženj), 25 evrov (do 60 km), 35 evrov (60 do 90 km) ali 55 evrov (več kot 90 km). Polletna vozovnica stane od 70 do 262,50 evra, letna pa od 135 do 500 evrov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.