Študentska pravila – neresno

Začetek prvega študentskega leta bi moral biti sproščen – sproščen in udoben.

A na žalost je vse prej kot to, saj se v gromozanskih stavbah fakultet izgubimo večkrat kot najdemo, mislimo, da moramo hoditi na vsa predavanja in da so vse vaje obvezne, za povrh tega pa imamo na obrazu še nekakšen čuden zelen izraz, ki takoj pove, da smo bruci.

Posledično naj bo ta prispevek predvem in sploh samo za hec.

V mojih začetnih študentskih časih (v uporabi je bil še tolar, čeprav v zadnjih izdihljajih) so bila pravila za prehod od bruca do študenta jasna – in niti ne toliko zapletena. Torej na kratko – bruc postane študent, ko:

 

1. Pade izpit: Ne skrbite – tega boste hitro obkljukali.

2. Dobi prvo desetko: To je precej težji del, a vsak faks ima vsaj en predmet, ki se ga da narediti z desetko. Za tega sem osebno potreboval sicer dve leti.

3. Gre na kosilo na študentske bone: Po mojem mnenju edina zadnja dobra stvar študentskega življenja (vse ostalo je vzela recesija …).

4. Se pri zamujanju opraviči z besedami „akademskih petnajst“: Problem je, da akademskih petnajst pomeni vse druge oblike merjenja zamujenega časa, le petnajstih minut ne!

5. Gre na študentski žur: Teh bo še preveč, tako da bo kljukica pri večini že padla, ko boste brali ta članek. 

6. Pretirava s pijačo na študentskem žuru: Verjetno boste to obkljukali kaj kmalu – naj le ne bo prevečkrat.

7. Pride mačkast na predavanje: Beri zgoraj (A ste opazili, da se da „hat trick“ izvesti v eni noči?).

8. Pride na izpit, ne da bi odprl knjigo: To lahko opravite tudi s padcem prvega izpita (… options, so many options …).

9. Izkoristi študentsko izkaznico za pridobivanje popustov: Če ne drugega, lahko to uporabite pri nakupu vstopnic za kino, ampak opcij je veliko več in svetujem vam, da jih izkoristite. Nikoli več v življenju ne boste šli tako poceni v gledališče ali na kakšno kulturno predstavo kot v času s statusom.

10. Naredi prvi letnik: Pri vsem alkoholu je ustrezno omeniti tudi najbolj formalen razlog od vseh. Študent, ki je tretjič v prvem letniku, je za moje pojme še vedno bruc … Ne glede na razlog, zakaj je še vedno tam.

11. Spi z brucko/brucom: Za konec seveda najboljše in najslajše. Pri toliko potenciala v študentskih vrstah nasprotnega spola bo slej ko prej padla tudi ta zastava. Ampak pazite – ne velja, če je, npr. ženska že „polnopravna študentka“. Šteje brucka – naivna kot vi oz. bruc – še bolj naiven kot vi!

 

In to je vse … Teh enajst pravil in postali boste pravi polnokrvni in polnopravni študent. In to v dobrem in slabem. Da se lahko ob koncu faksa najdeš in postaneš produktivni člen družbe (beri: redno zaposlen davkoplačevalec), se moraš najprej izgubiti. Izgubite se v prihajajočih izkušnjah, zabavah in traparijah. Ne pozabite pa se seveda spet najti po kakšni olimpijadi in pol. Vsega sladkega bo enkrat konec …

 

Mitja Urbanček

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.