Jesenski zabavni sprejem novincev

Končani so zadnji izpiti in študijsko leto se bo spet začelo. Da bi se z novimi sostanovalci v študentskem naselju ali sošolci na oddelku fakultete, ki ga obiskujete, bolje spoznali, so kot nalašč razne jesenske zabave. Te so pomemben del študentskega življenja, saj se tu z vrstniki spoznate na čisto drugačen način. Študentski žuri so tudi pomoč pri vzpostavljanju socialne mreže. Komunikativni in novih poznanstev željni te pridobijo tudi na faksu, vendar so pogosto omejeni s časom in prekrivajočimi urniki. Spoznaš lahko svoje vrstnike, bodoče prijatelje in navežeš nove stike in poznanstva.

 

Razna „zabavanja“ novincev

Novopečenim študentom pomeni oktober in s tem začetek novega študijskega leta prehod v eno izmed najzanimivejših in najrazburljivejših obdobij v življenju. Jeseni so v študentskih domovih številni spoznavni večeri in brucovanja, organizirajo jih posamezni oddelki fakultet ali fakultete kot celota, klubi študentov itd.

Brucovanje je šaljiva zabava združena z obredom sprejemanja brucov v študentovsko skupnost. Bruc je študent prvega letnika. V ožjem pomenu se izraz uporablja za študente prvega letnika, preden ti opravijo neformalni iniciacijski proces, imenovan  brucovanje, s čimer postanejo „pravi“ študenti.

Spoznavnih večerov in brucovanj v okviru fakultete se pogosto udeležijo tudi profesorji in je prav gotovo največja fakultetna zabava. V študentskih domovih s tem medse sprejmejo novince, študentski klubi pa nove člane, ki bodo nadaljevali delo prejšnjih generacij.

V okviru fakultet se spoznavni večer lahko začne z večerjo oziroma raznimi prigrizki, katerim sledi šaljivi del. Bruce čakajo številne preizkušnje, s katerimi dokažejo, kaj znajo in kakšni so, pitje brucomora, razglasitev naj bruca in brucke ter druge igre. Temu pa seveda sledi spoznavanje in zabava. Brucomor je velika neznanka in včasih celo strah brucov. Kaj vse so dali vanj, o tem ponekod krožijo že prav bizarne zgodbe. Recept pa je seveda skrivnost, dokler nisi sam na mestu, da ga pripravljaš za mlajše generacije. Vendar se o sestavinah ne govori.

 

Največje vsesplošno slovensko brucovanje bo letos 17. oktobra

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani vsako leto oktobra organizira največje splošno brucovanje v Sloveniji z imenom Bruc 2012. Letos bo potekalo 17. oktobra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Nastopile bodo številne znane slovenske in tuje glasbene zvezde. Glavni oder bo tradicionalno v barvah rock, pop ter hip hop glasbe. Drugi oder bo namenjen elektronskim ritmom. Tretji oder pa bo poskrbel za ritme urbane glasbe. Poleg zabave ob glasbi bo potekal tudi tradicionalni program za bruce. Že v petek bo v Orto Baru potekal glasbeni natečaj mladih neuveljavljenih skupin. Zmagovalci natečaja bodo dobili priložnost za nastop na brucovanju. Novopečenim študentom bodo z zabavnimi športnimi igrami že pred začetkom študija omogočili druženje in spoznavanje. Igre bodo skozi obdobje treh tednov potekale na treh različnih lokacijah.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.