Študentska prehrana v praksi

Vrednost študentskega obroka je sestavljena iz subvencioniranega dela in doplačila, ki ga je dolžan poravnati študent sam. Subvencija s strani države trenutno znaša 2,63 evra in se usklajuje v skladu z zakonskimi določili. Do spremembe vrednosti subvencije in posledično do spremembe vrednosti doplačila prihaja vsako leto v januarju in juliju.

 

Vsestransko uporaben portal Študentska prehrana

Portal www.studentska-prehrana.si ponuja možnost vpisa v sistem prehrane, pa tudi veliko drugih pomembnih informacij, povezanih s prehrano. V zavihku Novice najdemo najnovejše informacije s področja subvencionirane prehrane, sistema in morebitnih sprememb. Zavihek Točke SŠP obsega seznam točk, njihove delovne čase, kjer študentje lahko uredijo svoj status v sistemu prehrane in odpravijo morebitne težave. Eden najpomembnejših zavihkov je Imenik lokalov, kjer so navedeni vsi gostinski lokali, kjer lahko študent uveljavi subvencijo, pa tudi vse dostave hrane na dom za študente. Seznam je narejen tako, da lahko študent na hiter, enostaven način najde lokal glede na kriterije, ki jih izbere sam (na primer obroki za osebe s celiakijo, dostava, solatni bar, dostop za invalide, vegetarijanska prehrana in drugo). In še zavihek Pregled stanja, kjer lahko študent s svojim geslom preveri stanje svojega unovčevanja subvencij, kje so bile subvencije unovčene, koliko je zneslo doplačilo, koliko subvencij je še na voljo in drugo.

 

Ena subvencija na dan

Na delovni dan je študent upravičen do ene subvencije, unovči pa lahko dve v razmiku vsaj štirih ur. Mesečno mu pripada toliko subvencij, kolikor je v določenem mesecu delovnih dni.

Vsak mesec ima neomejeno (oziroma toliko, kot mu določen mesec pripada) število dostav na dom. Ponudnik subvencionirane prehrane, ki nudi dostavo na dom, pri tem ne sme dodatno zaračunati stroškov prevoza.

 

Kaj pa ob koncih tedna?

Med vikendi lahko študentje unovčijo subvencijo samo pri določenih ponudnikih subvencionirane prehrane.

V novem sistemu študentske prehrane ni več geografskih omejitev. Subvencijo lahko unovčijo pri kateremkoli ponudniku subvencionirane študentske prehrane po vsej Sloveniji, ne glede na kraj študija.

 

Dodatne subvencije za starše

Študent, ki je starš, je mesečno upravičen do dodatnih desetih subvencioniranih obrokov. Ta pravica se šteje za vsakega otroka, uveljavlja pa jo lahko samo eden od staršev. Zadeve o posebnem statusu se uredijo na eni od točk SŠP, kamor je treba prinesti tudi dokazilo o starševstvu.

 

Ob obroku tudi voda

Vsakemu študentu pri subvencionirani prehrani pripada voda. Za druge brezalkoholne pijače pa se vsak ponudnik subvencionirane prehrane sam odloči, ali jo bo ob obroku nudil brezplačno.

 

Kaj študentu pripada pri subvencioniranem obroku?

Vsakemu študentu pri subvencionirani prehrani pripadajo glavna jed in dva dodatka (juha ali solata ali sladica ali sadje). Ob obroku študentu pripadata še dva decilitra vode.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.