Subvencionirana študentska prehrana – kje, kaj, kako

Študentska prehrana je delno financiran obrok s strani države, ki je namenjen študentom v času študija. Namen je nuditi študentom, ki zaradi študijskih obveznosti bivajo v študijskih središčih, vsaj en topel obrok dnevno.

 

Komu je namenjena študentska subvencionirana prehrana?

Študentska prehrana je namenjena študentom s statusom študenta v Republiki Sloveniji. Niso pa upravičeni zaposleni študentje oziroma tisti, ki so na Zavodi RS za zaposlovanje vpisani v evidenco brezposelnih oseb. Do subvencionirane prehrane so upravičeni tudi študentje tujih univerz, ki v okviru mednarodnih izmenjalnih programov v RS opravljajo študijske obveznosti.

 

Koliko subvencij študentom mesečno pripada?

Število subvencij, do katerih ima študent v posameznem mesecu pravico, je odvisno od števila delovnih dni v posameznem mesecu. Do dodatnih subvencij so upravičeni le študentje starši, ki starševstvo dokažejo z ustreznimi dokazili. 

 

Način unovčevanja subvencij

Študentje enostavno unovčujejo subvencije prek vmesnika, ki ga ima vsak ponudnik subvencionirane prehrane, s svojim mobilnim telefonom oziroma brezkontaktne čip kartice. Na Info točkah se študentje oglasijo enkrat letno in se vpišejo v sistem, pozneje pa samo v primeru težav.

 

Omejitve subvencionirane študentske prehrane

S sprejetjem Zakona za uravnoteženje javnih financ upravičenci študentje nimajo pravice do subvencionirane prehrane v obdobju od 15. julija do 15. avgusta, preostali del leta pa lahko študentje subvencije unovčijo med 8. uro zjutraj in 8. uro zvečer.

Do tega ukrepa je pripeljalo dejstvo, da je bil velik delež subvencij unovčen ponoči, ko večina restavracij ne obratuje. Študentje so jedli predvsem hitro prehrano, ki ni bila namen subvencioniranja. Država je s subvencioniranjem obrokov začela z namenom, da bi študentom zagotovila zdrav, topel obrok in s tem preprečila razne bolezni, ki so posledica nepravilnega prehranjevanja mladih.

 

Kako si uredite sistem študentske prehrane?

Vsi študentje, ki želite subvencionirane obroke, se morate prijaviti v sistem. To storite na naslovu www.studentska-prehrana.si. Po zaključku prijave si zapišite številko prijavnice, ki se izpiše na zgornjem delu vpisnega obrazca. Ob zaključku prijave boste na točki SŠP prejeli aktivacijsko kodo za dostop do internetnega pregleda pretekle porabe in trenutnega stanja prostih subvencij. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.