Študentske organizacije

Številni študentje se včlanjujejo v različne oblike študentskega organiziranja, kjer lahko preživljajo prosti čas z vrstniki na zanimiv in kakovosten način.

Študentsko organiziranje v Sloveniji je zelo pestro – obstaja več vrst organizacij, ki se med seboj razlikujejo predvsem po področju svojega dela in glede na to, kdo lahko postane njihov član. Spodaj so izpostavljene nekatere izmed njih.


ŠTUDENTSKE ORGANIZACIJE


Študentske organizacije so stanovska združenja študentov. Krovna študentska organizacija v Sloveniji je Študentska organizacija Slovenije (ŠOS). Njene članice so študentske organizacije univerz – ŠOUM (UM) in ŠOUP (UP) ter največja, ŠOU v Ljubljani (UL).

ŠOU v Ljubljani je tudi ustanovitelj zavodov – Radio Študent, ŠOUhostel (na skrbi ima hostel Celica na Metelkovi), K 6/4 (v okviru katerega je tudi zelo znan ljubljanski klub Klub K4), ŠOU šport (prireja najrazličnejše športne tečaje in aktivnosti po študentskih cenah), Študentska založba (izdaja knjige in dela manj uveljavljenih avtorjev), ŠOLT (ki skrbi predvsem za najrazličnejša izobraževanja, npr. jezikovne tečaje) in Študentska svetovalnica (brezplačno pravno, socialno, psihološko svetovanje, svetovanje za študij v tujini in brezplačna posredovalnica sob).

ŠTUDENTSKI SVET

Študentski svet je za razliko od študentskih organizacij, ki so samostojen študentski organ, organ v okviru univerz. Določen je kot edini zastopnik študentskih mnenj in interesov znotraj strukture univerze. Študentski svet je v primerjavi s študentsko organizacijo „strokovnejši“ organ, katerega prioritetna usmeritev je študijska in ne obštudijska problematika.

Študentski svet je nekakšen posrednik med študenti in pedagoškim osebjem na fakulteti, imenuje študentske predstavnike v preostale organe fakultete, ki med drugim odločajo tudi o študentskih pravicah in dolžnostih. Tu izstopa komisija za študentske zadeve fakultete – ta odloča, npr. o prošnjah za izjemni vpis v višji letnik.


ŠTUDENTSKI KLUBI

Študentski klubi so rezultat lokalnega organiziranja študentov in so prisotni predvsem izven univerzitetnih središč. So pomemben dejavnik študentskega organiziranja in udejstvovanja po lokalnih skupnostih. Študentskih klubov je širom po Sloveniji kar 55.

Klubi skrbijo za pestrost dogajanja za mlade in za kakovostno preživljanje njihovega prostega časa; članom ponujajo različne ugodnosti in zanje prirejajo najrazličnejše kulturne, izobraževalne, zabavne in športne prireditve.

Krovna organizacija študentskih klubov je Zveza študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS). Zveza ŠKIS je namenjena zastopanju interesov in povezovanju študentskih klubov na nacionalni ravni, izobraževanju, informiranju in organiziranju nacionalnih študentskih projektov. Med večje projekte ŠKIS spadajo ŠKISova tržnica, ŠKISova regata, Vsi na ŠKIs, malonogometna liga ŠKIS gol in festival ŠTUNF.


ŠTUDENTSKA STROKOVNA DRUŠTVA

Na fakultetah so pogosto prisotna društva, ki na mednarodni ravni združujejo študente istih ali podobnih študijskih programov, kot npr. Evropsko združenje študentov arhitekture (EASA), Evropsko združenje študentov elektrotehnike in računalništva (EESTEC) in druga. Poiščite jih tudi na svoji fakulteti!

Značilnost takih društev je, da lahko pomagajo vzpostaviti stik študentov s prakso njihovega strokovnega področja in istočasno vključujejo tudi mednarodni element z organizacijo najrazličnejših ekskurzij, seminarjev, študijskih praks, poletnih taborov, kongresov, izmenjav in podobnega.

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.