Študentski neredi – epilog…

Med ovadenimi, ki naj bi uničevali med študentskimi protesti, je tudi 15 mladoletnikov.

Policisti so kazensko ovadili 31 ljudi, med njimi 15 mladoletnikov zaradi izgredov med študentskimi demonstracijami 19. maja, ko je pred parlamentom izbruhnilo nasilje in so se nekateri protestniki znesli nad stavbo državnega zbora, pri tem pa močno poškodovali vrata in okna parlamenta.

Kot je še povedal generalni direktor policije Janko Goršek na seji odbora DZ za notranjo politiko, pravosodje in javno upravo, policijska preiskava še vedno teče, zaenkrat pa niso odkrili, da bi ovadeni pripadali kakršni koli skupini. Šlo naj bi za posameznike, ki so povzročali nerede.

Že v začetku razprave so sicer koalicijski poslanci zahtevali, da se razprava konča in se glasuje o sklepih, ki so jih predložili že na prejšnji seji 7. julija. Predlagali so, da se odbor seznani z ukrepanjem policije in ministrstva za notranje zadeve, da izrazijo obžalovanje nad nasiljem, do katerega je prišlo, da potrdijo, da je policija ravnala pravilno in da zavrnejo vsakršno politično oceno odgovornosti. Vendar je predsednik odbora Vinko Gorenak iz SDS zahtevo zavrnil, češ da “nima osnove v poslovniku”.

Tako so poslanci lahko začeli postavljati vprašanja. Gorenjakova strankarska kolegica Alenka Jeraj je policiji očitala, da ni naredila vsega, kar bi morala, zato je zbrane predstavnike policije na odboru vprašala, ali so ukrepali v skladu z zakonom o javnih zbiranjih. Prav tako jo zanima, kdo je dajal navodila, ali je bil vodja Policijske uprave Ljubljana navzoč v operativnem centru in ali so policisti na kraju dogajanja zahtevali okrepitve.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.