Študentski sveti za koordinacijo

Predsedniki študentskih svetov vseh štirih slovenskih univerz bodo podali predlog za ustanovitev nove nacionalne koordinacije študentskih svetov.
To bi bilo novo predstavniško telo za študente v okviru univerz in pod njihovim nadzorom, so povedali predsedniki študentskih svetov univerz v Ljubljani, Kopru, Mariboru in Novi Gorici.

Žiga Krušič, predsednik študentskega sveta Univerze v Ljubljani, je povedal, da bodo predlog za ustanovitev koordinacije dali na dnevni red rektorske konference. Njen namen bo po njegovih besedah obravnava vprašanj skupnega pomena, sicer pa v vseh pogledih študentski sveti univerz ostajajo popolnoma samostojni. Novo nacionalno predstavniško telo bo delovalo v okviru univerz in pod njihovim nadzorstvom, saj se le tako lahko onemogoči finančne malverzacije in doseže zaupanje študentov in javnosti, je prepričan Krušič. Kot poudarja, se morajo predstavniki študentov bojevati za študente, in ne za denar. “Univerza ni prosto podjetništvo, ampak je šola,” pravi in dodaja, da morajo biti študentske organizacije neprofesionalne in nepolitične.

Danijel Vuk, predsednik študentskega sveta Univerze v Mariboru, je poudaril, da želja po skupni koordinaciji obstaja že nelaj časa, razmer pa ne želijo izkoristiti za interese, ki ne bi bile v dobro študentov. “Vlado pozivamo, da ob spremembah visokošolske zakonodaje razmisli o vlogi svetov pri zastopanju študentov,” je dejal, saj je ta, kot meni, za zdaj zreducirana na sodelovanje pri obravnavi študijskega procesa. Študentje smo v nezadivdljivem položaju, nimamo dovolj postelj, ne vemo, ali se bomo lahko zaposlili, je poudaril; zaradi resnosti situacije torej pričakujejo povabilo vlade k skupnim pogajanjem.
“Huliganstvo v imenu protestov nedopustno”

Zaupanje v študentska organiziranja je močno načeto, zato je to treba popraviti, je opozorila Olga Kaljada, predsednica študentskega sveta Univerze na Primorskem. Vsi sveti, tako Kaljada, obsojajo nasilje na študenskih demonstracijah prejšnji teden. Nedopustno je, da kdor koli v imenu protestov nastopa huligansko in pod vplivom alkohola napade simbole demokracije, je dejala.

Valerija Zabret, predsednica študentskega sveta Univerze v Novi Gorici, pa je med drugim poudarila, da so člani svetov uradno voljeni predstavniki študentov; so resnično vpeti v delo s študenti, zato menijo, da so prav oni tisti, ki lahko suvereno in objektivno posredujejo stališča študentov.

ŠOS: Vedno več indicev, da je bilo nasilje dogovorjeno
Glasni so tudi v Študentski organizaciji Slovenije, ki se še kar otepa očitkov po sredinih demonstracijah. V ŠOS-u pavijo, da prihaja vedno več znamenj, da je bil nasilen konec protesta študentov in dijakov dogovorjen.
ŠOS je v obvestilu za javnost navedel besede svoje predsednice Katje Šoba, ki je med drugim dejala, da obstajajo znaki, da so za nasilen izid demonstracij “poskrbeli mladi politikanti, ki so ob vladajoči politiki edini imeli korist od nasilnega zaključka”. Nasilje je namreč zasenčilo vse ključne teme in težave, na katere je mirno opozarjalo 10.000 mladih, je spomnila.

ŠOS policijo zaprosil za zapisnike zaslišanj
ŠOS je, takoj ko se je dokopal do informacij, da je na isti dan (torej preteklo sredo) shod prijavilo več skupin, nekatere od njih pa naj bi bile povezane celo s političnimi podmladki, kar naj bi “skoraj zagotovo priznali pridržani”, policijo uradno zaprosil za zapisnike o zaslišanju oz. uradne zaznamke o izjavah pridržanih udeležencev javnega shoda dijakov in študentov.

“Z zapisniki bomo lahko odgovorili na očitke medijev”
Zapisnike bo po besedah predstavnikov študentske organizacije uporabil za ugotavljanje dejanskega stanja, kar bo po njihovem mnenju pomagalo odgovoriti na očitke medijev o nasilni mladini in razkrilo motive za nasilje. “Zdajšnje stanje, polno dvomov, koristi namreč samo strani, ki jemlje,” dodajajo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.