First ali last minute?

V čem je sploh razlika, kaj je ceneje in boljše ….

 Ali veš sploh, v čem je razlika med first in last minute počitnicami. Katere so cenovno dostopnejše in zakaj se odločiti ravno zanje?! In šudentje, za katere izmed njih se največkrat odločajo in zakaj?

Last minute – ujemi zadnji hip in prihrani!
Potovanja, ki jih poznamo predvsem pod imenom last minute oz. potovanja v zadnjem hipu so največkrat zares najugodnejša potovanja, kar si jih lahko zamislimo. Toda niso vse stranke tako zelo zadovoljne kot na začetku ob samem plačilu aranžmaja. Seveda, zavedati se moramo, da niso vse ponudbe primerne za vsakega človeka. Preden plačate in se dokončno odločite za vaše zadnje minutno potovanje, se dobro pozanimajte o ponudbi, preverite let, zasedenost kapacitet, v agenciji povprašajte vse, kar vas zanima – kakšna storitev je vključena v ceno, kje se nahaja hotel, koliko km proč op mesta boste nameščeni ipd.
Ste vedeli – last minute pomeni ostanke hotelskih kapacitet oz. zapolnitev zadnjih nerazprodanih avionskih sedežev!

###okvir###
Torej, če samo sklepamo, vemo, da malo denarja pomeni največkrat malo muzike in seveda nerazprodani sedeži in hotelske kapacitete navadno ne pomenijo nič obetajočega.

###okvir###

Seveda, ponudba last minute je povezana z nerazprodanimi storitvami turistične agencije in zato posledično pomeni nižjo ceno. Organizatorji poletov oz. potovanj za vsako nezasedeno mesto utrpijo ogromno škode, zato skušajo najti cenovno ugodne namestitve – to je torej last minute ponudba. Največkrat gre za čartarski (najet) polet in »ostanke« ponujenih aranžmajev, kar se včasih odraža tudi v sami kakovosti počitnic.

Last minute do 14 dni pred ponujenim terminom počitnikovanja!
Ljudje pozor! Nikar se tudi vi ne ujemite v past. Last minute ponudbe velikokrat zavajajo, saj so turistični ponudniki ugotovili, da na ta način veliko lažje prodajo aranžmaje. Ko brskamo po spletu, med last minute ponudbami velikokrat naletimo na popolnoma redne ponudbe in seveda tudi cene. Zakaj? Enostavno, saj ponudniki tovrstna potovanja veliko lažje prodajo kot navadna, saj je danes last minute potovanje postalo prava modna muha. Primerjajte enake ponudbe z več agencij in se ne ujemite v njihovo past!
Last minute ali ugodna ponudba?!
Zopet lahko naletite na zanko. Kaj menite, kaj je ceneje last minute ali ugodna potovanja? Načeloma bi zares morala biti prva, toda velikokrat je ravno obratno. S tem, da ugodna potovanja rezervirate do 6 tednov pred odhodom in imate zagotovljenega, medtem ko se za potovanja v zadnjem hipu lahko kar dvojno opečete – tvegate, da bo na koncu še dražje kot sicer oz. navsezadnje ni nobene primerne ponudbe, ki bi ustrezala vašemu času, denarju in željam!

Največkrat se last minute počitnic odeležujejo:
– predvsem mlajši potniki
– izobraženci
– upokojenci
Negativnosti tovrstnih ponudb:
– potrebna je velika fleksibilnost pri terminu
– velika fleksibilnost pri izbiri destinacije
– velika fleksibilnost pri izbiri letališča
– vprašljivost kakovosti ponudbe
– cene, ki zavajajo

Kaj morate še vedeti?!
Toda vsekakor vsak potnik mora dobiti obljubljeno, kar navajajo kataloške ponudbe oz. potovalna pogodba, v nasprotnem primeru se potnik lahko pritoži.
V terminu od sredine julija pa tja do sredine avgusta so hoteli po vsem svetu najbolj zasedeni, zato v tem času ni smiselno čakati na last minute ponudbe.
Najbolje pa se je za te ponudbe odločiti pred ali po sezoni, saj takrat najbolj sigurno ne boste dobili ostalih kapacitet. Torej, za last minute se odločite maja, v prvi polovici junija, delno tudi septembra in nato oktobra, novembra, začetku decembra ter januarja, februarja in marca.
Vse več ljudi se odloča za first minute ponudbe!
Res je, včasih aktualnim last minute ponudbam, danes že kar vztrajno konkurirajo t. i. first minute ponudbe. Gre za ravno obraten princip kot pri zgoraj opisani ponudbi. Tore, prej ko rezerviraš počitnice, cenejše so.

Prednosti te ponudbe:
– dodatni popusti
– večja izbira
– izbira ponudb, ki so vam pisane na kožo
– nepotrebna kakršna koli fleksibilnost
Torej, če se odločate za first minute, potem ste za letošnjo sezono žal že prepozni. Rezervacije potekajo v zimskem času navadno do 31. januarja, najkasneje do 28. februarja.
Popusti od 15 do 45 %!

Popusti se od agencije do agencije razlikujejo, tako da se splača za določeno ponudbo malo bolj pobrskati, saj vam bodo nekje ponudili za določeno destinacijo 15 %, drugje pa kar 45 % popust. Večina agencij nudi tudi ugodno 12-obročno odplačevanje, tako da še vedeli ne boste, da ste si privoščili potovanje.

 

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.