3 vprašanja o štipendijah, ki jih mnogi pozabijo

Vprašanja o štipendijah
Vprašanja o štipendijah Foto: nirat iz iStock

Štipendije oziroma pogoji zanje so pogosto nasičeni z informacijami. Izbrskali smo tri pomembna vprašanja, ki si jih marsikdo ne zastavi, a bi bilo pomembno, še posebej, če gre za mladoletne osebe in tiste, ki se s tem soočajo prvič. Ali veš, kdo odda vlogo za mladoletnega dijaka? Jo bo prejemal skozi celotno izobraževanje? Je štipendijo mogoče prejeti v enem znesku?

Kdo odda vlogo za mladoletnega dijaka?

Polnoletni dijaki vlogo oddajo sami. Mladoletni dijaki lahko prvo vlogo oddajo sami, poleg podpisa vlagatelja pa je potreben še podpis zakonitega zastopnika. Za mladoletne dijake lahko vlogo oddajo njihovi zakoniti zastopniki.

Ko dijak ali študent enkrat pridobi štipendijo, ali to pomeni, da bo štipendijo prejemal celoten čas izobraževalnega programa na posamezni ravni izobraževanja?

Državna štipendija: Štipendistu, ki je že upravičen do , Center za socialno delo po uradni dolžnosti preveri ali štipendist izpolnjuje pogoje za nadaljnje prejemanje . Štipendist mora za nadaljnje prejemanje izpolnjevati splošne pogoje, ki jih za pridobitev štipendije določa ZŠtip-1 (splošne pogoje mora štipendist izpolnjevati celoten čas upravičenosti do štipendije), mora napredovati v višji letnik ter ne sme presegati cenzusa, ki ga določa ZUPJS.

Zoisova štipendija: Štipendisti morajo vlogo za nadaljnje prejemanje predložiti najkasneje do konca šolskega oz. študijskega leta. Vloga za nadaljnje prejemanje je dostopna na spletni strani sklada.

Ostale štipendije imajo lahko drugačne pogoje.

Businesswoman hands hold euro banknotes. finance concept
Foto: alfexe iz iStock

Je mogoče izplačilo v enkratnem znesku?

V kolikor se štipendist izobražuje v tujini se štipendija lahko izplača v enkratnem znesku za posamezno šolsko oz. študijsko leto.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNajvečja paleontološka odkritja leta 2023
Naslednji članekNajbolj poslušani podkasti na svetu v letu 2023
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.