Najbolj poslušani podkasti na svetu v letu 2023

Najbolj poslušani podkasti leta 2023
Najbolj poslušani podkasti leta 2023 Foto: AntonioSolano on iStock

Po najnovejših podatkih družbe Edison Research je Spotify platforma, ki je najpogosteje uporabljena za poslušanje podkastov po vsem svetu in je tudi glavni založnik podkastov v ZDA.

Najbolj poslušani podkasti leta 2023

Že četrtič zapored je The Joe Rogan Experience osvojil naziv najboljšega podkasta leta.

Pomlad in poletje sta bila polna medijev, ki jih poganjajo dekleta in ženske. Kombinacije turneje Beyonce Renaissance Tour, Taylor Swift The Eras Tour in uspeh filma o Barbie so privedle do kulturnih pogovorov v številnih žanrih podkastov tako o ekonomiji kot o zabavi. Skozi vse leto je bil svet fasciniran, razočaran in včasih prestrašen zaradi vzpona umetne inteligence. Podkasti so ponujali kritičen in niansiran pogled na ta izjemen napredek v tehnologiji.

1Joe Rogan Experience

Joe Rogan
Foto: on IMDb

Joe Rogan je stand-up komik, športni komentator predvsem borilnih veščin, igralec in gostitelj enega najbolj priljubljenih podcastov na svetu, imenovanega »The Joe Rogan Experience« (JRE). Podcast se je začel decembra 2009 in se hitro razvil v enega najbolj poslušanih podcastov.

»The Joe Rogan Experience« je znan po svojih dolgih pogovorih in intervjujih, ki zajemajo širok spekter tem, vključno s komedijo, znanostjo, filozofijo, politiko in drugimi področji. Rogan vabi raznolike goste, med katerimi so komiki, znanstveniki, avtorji, športniki in druge javne osebnosti. Format oddaje omogoča poglobljene in pogosto nefiltrirane pogovore, kar prispeva k njegovi priljubljenosti.

2Call Her Daddy

Call her Daddy
Foto: on IMDb

»Call Her Daddy« je podkast, ki ga ustvarjata Alex Cooper in Sofia Franklyn. Podcast se osredotoča na teme, povezane z intimnimi odnosi, spolnostjo in življenjem mladih žensk. Alex in Sofia, prvotno zaposleni pri medijski družbi Barstool Sports, sta se odločili ustvariti podkast, ki bi obravnaval osebna vprašanja, doživljanja in razmišljanja v zvezi s sodobnimi odnosi.

Podkast je postal popularen zaradi iskrenega in brezhibno odprtega pristopa do tem, ki jih sicer morda ne bi obravnavali v tradicionalnih medijih. V oddaji se pogosto dotikajo vprašanj, kot so spolna svoboda, zmenki, razmerja in različne izkušnje v intimnih odnosih.

3Huberman Lab

Huberman Lab
Foto: on Podcast

Dr. Andrew Huberman je nevroznanstvenik in profesor nevrobiologije na univerzi Stanford.»Huberman Lab« podkast obravnava teme iz nevroznanosti, biologije, psihologije in drugih podobnih področij. Dr. Huberman je znan po svojem delu na področju nevroplastičnosti, znanstvenih raziskavah o vidu in drugih nevroloških vidikih delovanja človekovega telesa.

4Anything Goes with Emma Chamberlain

Anything goes
Foto: on IMDb

»Anything Goes with Emma Chamberlain« je podkast, ki ga vodi priljubljena Youtuberka in vplivnica Emma Chamberlain. Podkast se osredotoča na različne teme, ki jih Chamberlain obravnava na sproščen in pogovoren način. Emma je znana po svojem avtentičnem pristopu k ustvarjanju vsebin na spletu, zato lahko pričakujete podoben pristop v njenem podkastu.

Na podkastu »Anything Goes« Emma gosti različne osebnosti, pogovarja se o svojih izkušnjah, deli osebne anekdote, razmišljanja in mnenja o raznolikih temah. Poudarek pa je na sproščenosti, humorju in spontanosti.

5On Purpose with Jay Shetty

On purpose
Foto: on Spotify

»On Purpose with Jay Shetty« je meditativni in motivacijski podkast, ki ga vodi Jay Shetty, avtor, govornik in nekdanji menih. Podkast je usmerjen v osebno rast, meditacijo, duhovnost in različne vidike življenja, ki lahko prispevajo k bolj smiselnemu in izpolnjujočemu življenju.

V vsaki epizodi se Jay Shetty pogovarja z gosti, ki so strokovnjaki na svojem področju ali imajo navdihujoče zgodbe, ki jih delijo z občinstvom. Pogovori obsegajo vse od duhovne rasti, produktivnosti, odnosov, do bolj praktičnih nasvetov za vsakdanje življenje.

Podkast »On Purpose« ima globalno občinstvo in je pridobil na priljubljenosti zaradi svojega pozitivnega pristopa k življenju, uporabnih nasvetov za osebno rast ter raznolikih in navdihujočih gostov.

6Crime Junkie

CrimeJunkie
CrimeJunkie Foto: on crimejunkiepodcast

»Crime Junkie« je priljubljen podkast o resničnih kriminalih, ki ga vodita Ashley Flowers in Brit Prawat. Podcast se osredotoča na kriminalne primere, vključno z izginotji, umori, ugrabitvami in drugimi skrivnostnimi dogodki. Osnovna značilnost podkasta je, da v vsaki epizodi obravnava konkretne zločine in raziskuje ozadje, podrobnosti in morebitne razrešitve primerov.

Ashley in Brit imata sproščen in neformalen pristop k obravnavanju resnih tem, vendar vestno ravnanje s podrobnostmi primerov. Njuna navezanost na detajle in zanimanje za različne aspekte zločinov privablja poslušalce, ki so ljubitelji true crime žanra.

7This Past Weekend with Theo Von

The Past Weekend
Foto: on Spotify

»This Past Weekend with Theo Von« je komični podkast, ki ga vodi stand-up komik Theo Von. Podkast je znan po svoji sproščeni naravi, komičnih vložkih in pogovorih, ki se dotikajo različnih tem, od osebnih anekdot do aktualnih dogodkov.

Theo Von pogosto sam vodi podckst, vendar povabi tudi različne goste, med njimi so drugi komiki, igralci, glasbeniki in drugi ustvarjalci. Pogovori so pogosto neformalni, nepredvidljivi in vključujejo širok spekter tem, od smešnih anekdot do resnejših vprašanj.

Theo Von je znan po svojem edinstvenem in nekonvencionalnem komičnem slogu, in ta slog se odraža tudi v njegovem podkastu. Priljubljen je predvsem med poslušalci, ki cenijo humor in neformalen pristop k različnim vsebinam.

8Serijski morilci

Serial Killer

»Serial Killers« je podcast, ki se osredotoča na resnične zgodbe o serijskih morilcih. Podkast je produkcija podjetja Parcast, specializiranega za ustvarjanje vsebin o resničnih zločinih, misterijih in podobnih temah. V vsaki epizodi »Serial Killers« obravnava življenje, dejanja in psihologijo znanih serijskih morilcev skozi zgodovino.

Podkast poskuša ponuditi poglobljene in informativne pripovedi o najbolj znanih primerih serijskih umorov. Uporablja dramatizacijo, citate in podroben opis dogodkov, da poslušalcem omogoči vpogled v um psihopatov ter razumevanje, kako so dogodki potekali in kako so vplivali na žrtve in družbo kot celoto.

9The Diary of A CEO

DOAC
Foto: on Spotify

»The Diary Of A CEO« je podkast, ki ga vodi Steven Bartlett, podjetnik, govornik in nekdanji izvršni direktor (CEO) družbe Social Chain. V podkastu Steven deli svoje izkušnje, premišljevanja in vpoglede v svet poslovanja, vodenja podjetja ter osebne rasti.

Podkast je znan po iskrenem pristopu, saj Steven odkrito govori o izzivih, s katerimi se srečuje v poslovnem svetu, in deli svoje misli o tem, kako preseči ovire ter doseči uspeh. V goste pogosto povabi druge uspešne podjetnike, delovodje in posameznike, s katerimi razpravlja o različnih vidikih življenja in dela.

Poudarek podkasta »The Diary Of A CEO« je na temah, kot so podjetništvo, osebna rast, motivacija, vodenje in premagovanje izzivov. Steven Bartlett se pogosto dotika tudi vprašanj duševnega zdravja in blaginje ter deli svoje izkušnje na teh področjih.

10TED Talks Daily

Ted talks Daily
Foto: on Spotify

»TED Talks Daily« je podkast, ki ponuja dnevne posnetke izbranih TED predavanj. TED (Technology, Entertainment, Design) je neprofitna organizacija, ki organizira konference, na katerih različni govorci predstavljajo izjemne in navdihujoče ideje na različnih področjih, vključno z znanostjo, tehnologijo, umetnostjo, oblikovanjem, družbo in še več.

Poslušalci se lahko seznanijo z raznolikimi perspektivami in idejami, ki spodbujajo razmišljanje in pogosto ponujajo vpogled v izzive in inovacije, ki jih srečujemo znotraj različnih disciplin.

Prejšnji članek3 vprašanja o štipendijah, ki jih mnogi pozabijo
Naslednji članekNajbolj pričakovani filmi leta 2024

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.