5 dvomov ob vstopu v prvi letnik študija

Happy students walking together on university campus, chatting and laughing outdoors after classes
Foto: Eduard Figueres iz iStock

Filmi, oddaje, družbeni mediji, starši… prikazujejo fakulteto kot popolno mesto – čas, kjer lahko spoznavaš nove prijatelje in preučuješ svoje interese. Zagotovo smo vsi že od nekoga vsaj enkrat slišali: »To so najboljša leta. Izkoristi jih in uživaj!«

Toda vsakemu sveže pečenemu študentu se v tem času poraja tudi nekaj dvomov. Ali je res vredno? Sem dovolj pameten? Kaj je sploh smisel študija? Morda se nam kdaj zdi, da smo mi edini, ki se nam porajajo taka vprašanja, ampak kmalu ugotovimo, da se s podobnimi dvomi soočajo skoraj vsi.

1. Sem izbral pravo fakulteto?

The main building of the University of Ljubljana. Slovenija

To je verjetno največje vprašanje, ki se nam poraja v poletju pred vstopom v prvi letnik študija. Včasih pa tudi v prvih tednih ali mesecih študija. Nekateri že od malega vedo na katero fakulteto si želijo, spet drugi za izbiro porabijo več mesecev. Pri izbiri fakultete smo po navadi pozorni na kvaliteto programa, vzdušje, lokacijo… Če kdaj podvomiš v svojo izbiro fakultete, pomisli na vse razloge, ki so te pritegnili za izbiro le te.

2. Sem dovolj dober za to šolo?

excerpt of a very good school certificate

Dijaki in študentje (ter ljudje na splošno) se radi primerjamo z drugimi. Primerjamo ocene, končni uspeh, število prijateljev, hobijev… Na vsaki šoli je zagotovo veliko uspešnih učencev, kar poveča naše dvome. Zato se vprašamo: »Ali sem res dovolj dober? Ali imam vse kar je potrebno, da sem res študent te fakultete?«

To je pogost dvom in zapomni si, da si bil na to univerzo sprejet, ker si bil dovolj dober in so v tebi videli potencial.

3. Zakaj sploh študiram?

Happy elementary school teacher giving high-five to her student during in the classroom.

Ko moraš v dveh dneh napisati tri seminarske naloge in se moraš učiti še za 2 izpita, lahko postane šola res težka. Študij ni vedno glamurozna izkušnja, ki smo jo pričakovali po zgodbah prijateljev in staršev. Ko si na najnižji točki v času študija, se lahko vprašaš: »Kaj je smisel študija? Ali sploh potrebujem diplomo?«

Toda zapomni si, da si trdo delal, da si prišel do te točke. Velik del svojega življenja si posvetil učenju, od vrtca do zadnjega letnika srednje šole. Končno si na fakulteti – na zadnji stopniški pred vstopom v “resnično življenje” in sanjsko službo, zato ne obupaj. Še veliko se moraš naučiti in priložnosti za rast in nove izkušnje bo še veliko.

4. Sem izbral pravo smer študija?

Beautiful high school students with microscopes in laboratory. Senior teacher teaching biology.
Foto: Halfpoint iz iStock

Morda si pravkar padel izpit, ali pa preprosto zasovražil predmet, za katerega si misli, da ga imaš rad. Zdaj se verjetno sprašuješ, ali je ta smer res prava zate. Vsi študenti gremo čez to fazo, ker lahko vsebina, ki jo študiraš, postane dolgočasna, morda imaš slabega profesorja ali pa ne dobiš ocen, ki jih pričakuješ.

Težko je pričakovati, da se bomo ob koncu srednje šole odločili za smer, ki nam bo nedvomno všeč cel čas študija ali celo življenja. Če dvomiš o svoji izbiri smeri, se pogovori s svetovalcem na fakulteti, o možnosti, ki jih imaš.

5. Ali se premalo učim?

Close-up of agenda organize with color-coding sticky notes for time management. Productive schedule for appointments and reminders. Hand holding a yellow highlighter marker. Organization and planning
Foto: Olga PS iz iStock

Mogoče ti ocene nekoliko padajo, pa ne veš zakaj. Morda je tvoj fokus kje drugje, ne živiš uravnoteženega življenjskega sloga, ali pa ne uživaš v gradivu, ki se ga učiš na predavanjih.

Vzemi si čas, organiziraj svoje misli in poglej, kaj lahko storiš za izboljšanje svojih učnih navad. Lahko si ustvariš urnik učenja ali pa začneš pisati dnevnik. Tako boš lahko sledil svojim nalogam in zadolžitvam, hkrati pa užival v kvalitetnem preživljanju časa s prijatelji in družino.

Maša Kraljič

Junior novinar

VIRwww.society19.com
Prejšnji članekNajboljši filmi o naravnih katastrofah
Naslednji članekTeh 5 stvari študent ne sme nikoli pozabiti
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.