5 stvari, ki jih moraš vedeti kot študent likovne umetnosti na Akademiji za vizualne umetnosti (AVA)

Akademija za vizualne umetnosti
Akademija za vizualne umetnosti Foto: Črt Piksi on AVA

Ko sem se odločala, kje bom študirala, sem bil v dvomih, kam se vpisati. Akademijo za vizualne umetnosti (AVA) sem odkrila šele v drugem prijavnem roku in se odločila, da raziščem, ali bi bil ta študij pravi zame. Zdaj po treh letih študija zaključujem svojo diplomo in ne obžalujem svoje odločitve.

Na AVI sta na voljo dve smeri dodiplomskega študija: likovna umetnost in konceptualizacija prostora, ki se osredotoča na scenografijo, video in film, performans in gledališče.

Sprejemni izpit na AVI se razlikuje od drugih, saj ne vključuje risanja in ocenjevanja del na določen dan. Namesto tradicionalnega pristopa akademija ponuja edinstveno obliko sprejemnega izpita. Študenti predložijo portfolio in opravijo razgovor s profesorji. Sprejem temelji na portfoliu in ne na praktičnem izpitu, saj se profesorji zavedajo, da lahko na delo posameznika vplivata slab dan in živci. Pomembno jim je, dati vsakemu študentu enakovredno možnost svoje predstavitve.

Če se prijavljaš na Akademijo za vizualne umetnosti, je dobro, da veš naslednjih 5 stvari.

Stopnišče šole AVA
Stopnišče šole AVA Foto: Črt Piksi on AVA

Od slikarstva do performansa

Te zanima umetnost, vendar imaš širok spekter interesov? Na Akademiji AVA se praktični študij izvaja s projekti. V prvem letniku se študenti seznanijo s slikarstvom, kiparstvom, mešanimi mediji, fotografijo in videom. V drugem letniku študenti en projekt, ki jih seznani z instalacijo in dva projekta v poljubni tehniki. Ocenjevanje projektov temelji na procesu razvijanja koncepta, rednemu sodelovanju in končni izvedbi.

Študij likovne umetnosti študentom omogoča, da raziskujejo različne tehnike in odkrijejo svoj najljubši medij. Profesorji tedensko vodijo konzultacije (tutorials), na katerih študentom po potrebi pomagajo pri vprašanjih, idejah in tehnični izvedbi.

Študij v ustvarjalnem okolju

Urnik predavanj je zasnovan tako, da študentom omogoča samostojni študij in delo v ateljeju ter možnost dela med študijem.

Šola je manjša od drugih in ima le eno predavalnico. Zato študentom delovni prostor zagotavljajo ateljeji, ki se razprostirajo v treh nadstropjih, v njih pa je prostora za štiri do sedem študentov. Če za večji projekt potrebujejo več kot le platno in čopiče, je v kleti na voljo delavnica z veliko orodja in prostorom.

Pomembno pa je opozoriti, da je študij na Akademiji AVA plačljiv. Cena študijskega leta je 3820 €. V to ceno je vključenih 1200 ur predavanj, kar je enkrat več kot na primerljivih študijskih programih v Sloveniji.

Pregledna razstava leta 2020, na AVI
Pregledna razstava leta 2020, na AVI Foto: Črt Piksi on AVA

Kaj pa predavanja?

Predavanja študentom nudijo podlago za zasnovo projektov, spodbujajo kritično razmišljanje o družbenih vprašanjih in predstavljajo pomembna umetniška dela umetnikov skozi različna obdobja.

Vsako leto se izvede tudi ekskurzija. Na dve leti šola organizira ekskurzijo na beneški bienale, vmesna leta pa zapolnijo z Zagrebom, Beogradom, Dunajem in drugimi destinacijami, ki ponujajo različne perspektive na umetnost.

Zaključna razstava

Ob koncu vsakega študijskega leta je na vrsti skupna razstava, na kateri vsi študenti razstavijo eno ali dve deli, odvisno od razpoložljivega prostora. Celotna šola se spremeni v galerijo.

Končna retrospektivna razstava je za učence ključna priložnost za učenje. Na njej pridobijo praktične izkušnje pri postavljanju in pospravljanju po razstavi ter simulirajo profesionalno okolje, v katerem se lahko naučijo, kako zasnovati, izvesti in razstaviti projekt.

Umetnost, Kava in Pogovor: Dogodki na Univerzi AVA

Šola poleg predavanj ponuja tudi različne dogodke. Gostujoči umetniki skoraj vsak teden predavajo na fakulteti. ta predavanja V pritličju stavbe se nahaja galerija in kAVAfič, kjer lahko študenti uživajo ob kavi. Galerija se uporablja za predavanja, študentske zabave in druženje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.