5 stvari, ki jih moraš vedeti kot študent splošne medicine

Študij na Medicinski fakulteti
Študij na Medicinski fakulteti Foto: nortonrsx iz iStock

Začetek študentskega leta je že skoraj tu. Da boš kar se da dobro pripravljen na novo življenjsko pot, smo pripravili serijo člankov, ki združijo glavnih 5 reči, ki jih morajo vedeti študenti določene smeri na slovenskih univerzah. Tokrat je pod drobnogledom študij splošne medicine.

1Anatomija ni tako grozna kot izgleda

V prvem letniku se študentje spopademo s prvim resnim izzivom, to je učenje anatomije. Dober nasvet je, da se anatomije lotiš sistematično, se jo učiš pogosto in ne odlašaš z obveznostmi, ki so povezane z anatomijo. Pomembno je tudi, da se ne ustrašiš latinskih izrazov, ker po nekaj časa zvenijo dosti bolj logično, kot vsi ostali izrazi, ki jih slišiš v slovenščini. Učenja pa se loti ob slikah, če ti je takšen način učenja blizu, priporočam risanje in označevanje, tako si lažje predstavljaš, kako in kaj.

Če boš medicino študiral na Mariborski fakulteti, pa je najbolj pomembno, da si zapomniš, da boš anatomijo naredil in da prvo predavanje ni pokazatelj tega, kako težek je predmet. Prvega predavanja namreč ne razume nihče.

2Nikakor ne smeš pozabiti nase

Medicinci smo zelo dobri v tem, da vsem dajemo nasvete, kako skrbeti zase, sami pa se jih ne držimo. Zato toplo priporočam, da si ustvariš rutino in si organiziraš čas tako, da boš lahko hodil na redno telesno vadbo. Poglej si kateri športi se izvajajo v tvoji okolici in si vzemi čas zanje. Nikoli ni učenje tako nujno, da tega ne moreš vkomponirati v svoj urnik. Šport ti bo omogočil sprostitev in dal tvojim možganom moč, da nadaljujejo z učenjem.

3Ne pozabi na prijatelje

Najdi si skupnost, ki ti bo všeč. Druži se s svojimi prijatelji in enako mislečimi, tako pogosto, kot je le mogoče. Pojdite na skupna kosila, ali si organizirajte kakšno drugo vrsto druženja, saj boste le tako lahko prebrodili leto, ki je pred vami. Knjige niso tako pomembne kot vezi, ki jih ustvarimo na faksu. Ker je medicina skupinski šport, je pomembno da že zgodaj najdeš ljudi, ki ti bodo stali ob strani na tvoji poti.

Prijatelji pa te zlahka spodbudijo tudi pri tem, da se redno ukvarjaš s športom. S prijatelji je lažje.

4Izkoristi projekte, ki se dogajajo na tvojem faksu

Medicinske fakultete ponujajo širok izbor dejavnosti, ki se jih lahko kot študentje udeležimo. Za vsakega se namreč nekaj najde. Velik pomen teh dejavnosti je namenjen preventivi pred razvojem različnih stanj. S temi dejavnostmi se namreč predvsem v prvih letih študija lahko približaš kliničnemu okolju in delu, ki ga boš kot zdravstveni delavec opravljal. V okviru teh dejavnosti lahko spoznaš ljudi, ki razmišljajo podobno kot ti in so od tebe morda tudi nekaj let starejši. Vedno ti bodo pripravljeni dati tudi kakšen dober nasvet.

Projekti so čudovit sopotnik študija in ti kot študentu dajo zelo jasen pogled na to, kaj si kot posameznik želiš.

Man and woman doctor having a discussion in hospital hallway while holding digital tablet. Doctor discussing patient case status with his medical staff after operation. Pharmaceutical representative showing medical report.
Foto: Ridofranz iz iStock

5Voluntiraj

Sliši se kot veliko dela in zapravljanje časa, saj delaš nekaj zastonj in izgubljaš čas, ki bi ga lahko preživel med knjigami. V resnici pa so prav to najboljše izkušnje, ki jih lahko pridobiš tekom študija. Postavljen si v klinično okolje, lahko se naučiš veliko praktičnih veščin, prav tako pa pridobiš izredno pomembna poznanstva z drugimi zdravstvenimi delavci. Ti so lahko pozneje tvoji mentorji in ti odprejo vrata v svet medicine. Poleg odnosa s sošolci, je odnos z mentorji in profesorji najbolj pomembne za študij.

Prejšnji članekŽival z najkrajšo življenjsko dobo
Naslednji članekHuawei predstavil novo uro Watch GT 4: Popolna kombinacija sloga in tehnologije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.