Predlog interventnega zakona o izenačitvi poklicne in splošne mature padel v vodo

Novi koronavirus za seboj pušča številne posledice in šolstvo ni nikakršna izjema. Učenje od doma je postalo že kar stalna praksa v zadnjih mesecih, so pa spremembe vidne tudi na drugih področjih. V prejšnjem študijskem letu je bilo tako omogočeno lažje prehajanje v višji letnik zaradi pandemije. Letos pa je vladni ukrep skušal narediti še dodatni korak.

Včeraj se je na vlado zgrnil plaz kritik zaradi predloga novega interventnega zakona za blažitev posledic drugega vala epidemije PKP6. Ta je v 55. členu predvideval veliko spremembo. Predlog je namreč omogočal dijakom s poklicno maturo vpis na univerzitetni študijski program, in sicer ne glede na področje njihove pridobljene srednje strokovne izobrazbe.

Delo je zapisalo, da gimnazijski ravnatelji zahtevajo umik tega predlaganega člena, saj naj bi bil diskriminatoren do gimnazijcev. Predlagani člen je namreč izenačeval vpisne pogoje za dijake splošne in poklicne mature. Ravnatelji gimnazij so opozorili, da so gimnazijci pri tem diskriminirani, zaradi česar se jim predlog zakona zdi protiustaven.

Po vseh kritikah je šolsko ministrstvo predlog umaknilo. Vlada je sicer s tem predlogom sledila strokovni oceni Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis). Ta je želela v trenutni krizi pomagati dijakom in visokošolskim zavodom. Zaradi negativnega odziva pa se je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport odločilo, da pri tem ukrepu ne bodo vztrajali.

Predlog je bil namreč kljub epidemiji viden kot nesprejemljiv, saj zmanjšuje vrednost splošne izobrazbe in posledično diskriminira gimnazijce. Dijaki poklicnih šol se bodo torej s poklicno maturo lahko vpisali zgolj na višje šole z istega strokovnega področja, tako kot je to veljalo do sedaj.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekNamizna pregrada omogoča delo in izobraževanje brez motečih dejavnikov
Naslednji članekArnes klical na Pornhub, da bi jih vprašal, kako jim delujejo strežniki

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.