Informativni dnevi: Kaj vprašati?

Think idea. Student lifestyle. Puzzled woman with notebooks and backpack isolated on orange copy space. Doubt face. New project. Advertising background
Foto: golubovy iz iStock

Ker gre pri izbiri fakultete za pomebnejšo odločitev, saj se mladi z njo podajo na začetek poklicne in karierne poti, je pomembno, da se na informativni dan dobro pripravijo. Kaj pa predstavnike fakultet sploh vprašati? Zapomnite si, da neumnih vprašanj ni.
Nekaj predlogov vprašanj na informativnih dnevih

Zato le pogumno! Pozanimajte se, kakšen je osip v 1. letniku in skozi ves študij. Kakšne so omejitve in pogoji za vpis, preverite, kako je z opravljanjem sprejemnega izpita, ki ga nekateri programi zahtevajo, ter kako naj se dijaki pripravijo nanj. Čeprav je v Sloveniji še vedno večina fakultet brezplačnih, vseeno povprašajte, ali je plačljiva; pozanimajte se, kakšni so stroški študija. Če se boste na fakulteto vpisovali izredno, se pozanimajte o ceni izrednega študija. Vprašajte tudi o možnostih obročnega plačila ali popustu na plačilo celotnega zneska. Nekaj dodatnih vprašanj, ki vam lahko zelo koristijo:

  • Kakšni so pogoji za napredovanje? Nekatere smeri imajo določene pogoje, ki jih mora opraviti vsak študent, preden se vpiše v višji letnik.
  • Kakšni so pogoji za ponavljanje letnika? Nekatere fakultete imajo za ponavljanje določeno minimalno število točk ali druge pogoje.
  • Kako je z možnostjo prepisa med študijskimi programi? Je treba opraviti kakšne diferencialne izpite?
  • Ima fakulteta svoj karierni center?
  • Kakšno prihodnost ima študij? Kje se lahko zaposlite po končanem študiju? Je kadra s to izobrazbo v Sloveniji že veliko? 
  • Kako je s študentskimi izmenjavami v tujini?
  • Imajo na fakulteti tutorje in tutorke?
  • Kako je s prakso in pripravništvom? Povprašajte, kolikšno število ur praktičnega dela je obvezno za uspešen zaključek študija.

Odgovore na zgornja vprašanja lahko pridobite tudi pri študentih, ki vašo željeno smer že študirajo. Pocukajte za rokav tisto prijateljico vaše starejše sestre, ki je študirala isto smer, in prijetno boste presenečeni nad količino koristnih informacij. Vsekakor pa velja, da kemični svinčnik, beležka in radovednost na informativnem dnevu ne škodijo!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.