Interventni ukrepi tudi na področju štipendij

Od 1. junija veljajo nekateri interventni ukrepi na področju štipendiranja, ki so del Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19. Ukrepi bodo prinesli nekaj sprememb na področje sofinanciranja, pridobivanja in vračanja štipendij. Prav tako od včeraj, 1. junija naprej, ponovno tečejo vsi roki v upravnih in drugih javnopravnih zadevah.

Uveljavljanje posebnih dosežkov za Zoisovo štipendijo

Vlagatelji za dodelitev Zoisovih štipendij bodo lahko ob prehodu med ravnmi izobraževanja v študijskem letu 2020/21 uveljavljali izjemni dosežek, ki so ga dosegli v šolskem letu 2017/18 ali 2018/19. Enako velja za vlagatelje v študijskem letu 2020/21, ki bodo lahko uveljavljali izjemne dosežke iz študijskega leta 2018/19 ali 2019/20.

Prav tako lahko v študijskem letu 2020/21 vlagatelj uveljavlja znanstvenoraziskovalno nalogo ali znanstveni prispevek, ki je bil objavljen v študijskem letu 2018/19 ali 2019/20.

Vlagatelji vloge za dodelitev ali nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije v študijskem letu 2020/21 lahko uveljavljajo izjemni dosežek, ki so ga dosegli v času izobraževanja na ravni izobraževanja, za katero uveljavljajo Zoisovo štipendijo. Pri tem lahko uveljavljajo tudi izjemne dosežke, ki so jih uveljavili oziroma bi ga uveljavljali v študijskem letu 2019/20.

Napredovanje v višji letnik in zaključek izobraževalnega programa

Zakon o interventnih ukrepih omogoča mirovanje štipendijskega razmerja v študijskem letu 2020/21, štipendije pa se ne izplačuje, če štipendist ne napreduje v višji letnik ali do 30. septembra 2020 ne zaključi izobraževalnega programa oziroma ne pridobi višje ravni izobrazbe.

Sofinanciranje kadrovskih štipendij

Zakon določa tudi sofinanciranje kadrovskih štipendij in pogoje vračanja. Delodajalec ni dolžan vrniti prejetega zneska sofinanciranja kadrovske štipendije za štipendista, katerega delovno razmerje je trajalo manj kot eno leto in ki mu je zaradi izrednih okoliščin v zvezi z epidemijo odpovedal pogodbo o zaposlitvi. Zakon omogoča tudi zamik izplačila kadrovskih štipendij za največ šest mesecev, če delodajalec izjavi, da štipendije zaradi izrednih razmer ne more izplačati v roku.

Odlog vračila štipendij

Štipendist ima zaradi izjemnih okoliščin možnost podaljšanja odloga vračila štipendije, če pred iztekom roka izjavi, da štipendije ne more vrniti v dogovorjenem mesečnem znesku in zaprosi za podaljšanje roka. O tej prošnji odloča dodeljevalec štipendije.

VIRJavni štipendijski sklad RS
Prejšnji članekEden izmed najboljših ljubljanskih klubov je zaprl svoja vrata
Naslednji članekVaše naličene fotografije še nikoli niso bile videti bolje! Uživajte v portretih studijske kakovosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.