Intervjuji s študenti: Eva, študentka fizioterapije v Mariboru

Eva Železnik
Eva Železnik Vir: Osebni arhiv

O fakulteti

Kaj študiraš, zakaj si se odločila za ta študij?

Sem Eva Železnik, študentka fizioterapije na Almi Mater Europaea v Mariboru. Za ta študij sem se odločila že dokaj hitro, saj sem tudi sama utrpela kar nekaj športnih poškodb Alma Mater Europeain sem še zdaj hvaležna svojemu fizioterapevtu, da me je takrat postavil na noge. Ko je človek nemočen, ti takšno dejanje pomeni ogromno in zato sem se odločila za ta študij.

Naštej dve dobri in dve slabi stvari glede študija na tem faksu.

Dobra stvar je to, da je študij izreden in se lahko zjutraj naspiš saj so predavanja popoldne, oziroma poleg faksa tudi delaš, da si študij lažje plačaš. Prav tako, pa je to, da je faks popoldne včasih lahko tudi slaba stvar, kot to, da imamo predavanja ali vaje tudi ob sobotah. Še ena dobra stvar je to, da smo zaradi vaj na faksu večino časa lahko v športnih oblačilih, kar nam zagotavlja sproščeno vzdušje.

Koliko časa ti vzame učenje za izpite?

Glede na to, da sem šele dobro začela mislim da zaenkrat dokaj malo, v primerjavi s tem kaj bo čez eno leto. In pa odvisno je tudi od izpita do izpita, na primer, anatomija vzame veliko več časa kot kateri drugi predmet.

Predavalnica na fakultetiAli bi ta študij / fakulteto priporočila drugim?

Da, definitivno! Vsaj zaenkrat je moj vtis super. Predavatelji in vsi ostali dejansko vedo kaj počnejo, obvladajo svojo stroko, znajo podajati znanje nam študentom, vedo kako nam predstaviti stvari, da nam bodo jasne, kar pri kosteh in mišicah včasih ni tako zelo enostavno. Prav tako pa ima šola študentsko organizacijo, imeli smo svoje brucovanje, fakulteta prireja piknike in druženja, prav tako pa kvalitetne konference in okrogle mize.

Kaj pri študiju pogrešaš?

Mislim, da so edina stvar, ki jo (vsaj) zaenkrat še morda malo pogrešam, moji dolgi nohti.

Še malo bolj zasebno…

Ali imaš ob študiju čas za službo? 

Glede na to, da je faks izreden je pravzaprav tudi namenjen ljudem, ki poleg študija opravljajo še kakšno službo ali pa so že redno zaposleni kot na primer medicinska sestra.

Kako si zadovoljna z utripom tvojega študijskega mesta?

Maribor je zakon! Ogromno študentov, prijazni ljudje, vedno se kje kaj dogaja če te to le zanima, vse relacije so dokaj kratke, da lahko opraviš večino stvari peš. Najbolj pa me je očarala srčnost in toplina Mariborčanov.

S čim se ukvarjaš izven faksa?

Poleg faksa, se ukvarjam s športom ter opravljam študentsko delo v kavarni v mojem domačem mestu in pa v turistični agenciji Kompas Young, ki organizira maturantske izlete.

Eva pri Kompas Young
Eva pri Kompas Young (v sredini)

V čem je Maribor za študij boljši od drugih slovenskih univerzitetnih mest?

Ena boljših lastnosti Maribora iz vidika študentov je, da ima kar nekaj študentskih domov, zato dosti manj študentov išče privatna stanovanja. Je tudi vidno cenejši od Ljubljane, kar se tiče nepremičnin in vseh ostalih stvari. Še ena, meni osebno super stvar pa je to, da so vse fakultete in domovi, ter pomembne stvari dostopne peš in to poteka precej hitreje kot s trolami v Ljubljani.

Zakaj si se odločila za študij fizioterapije v Mariboru in ne recimo v Ljubljani?

En razlog je bil, da se je letos študij fizioterapije v Ljubljani pod okriljem Alme Mater odprl šele prvo leto in sem bila glede tega morda malo nesigurna, ker je največja baza še vseeno v Mariboru. Drugi razlog pa je, da me Maribor enostavno veliko bolj privlači, zdi se mi toplejše, prijaznejše in preprostejše mesto kot Ljubljana.

Prejšnji članekZaradi telefona dobil 12 let zapora
Naslednji članekPrve slike površine Sonca v največji ločljivosti do sedaj

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.