Intervjuji s študenti: Jana, študentka zgodovine na Filozofski fakulteti v Mariboru

kip srednjeveške osebe in angela
Zgodovina v Mariboru

Kaj študiraš, zakaj si se odločil/a za ta študij?

Zgodovino v Mariboru. Zakaj sem se odločila? Zgodovina mi je bila zanimiva in iskreno nisem bila prepričana kaj točno bi rada študirala.

Naštej dve dobri in dve slabi stvari glede študija na tem faksu.

Profesorji so res res dostopni, nas poznajo vse osebno, vse se da dogovoriti, vsi so res prijetni, vse maš na dosegu roke, knjižnice so res dobre pa nimaš občutka, da si samo cifra ker pač nas je malo. slaba stvar je pač zaposlitev.

Koliko časa ti vzame učenje za izpite?

Odvisno od predznanja, zanimanja in pa profesorja. Od enega popoldneva do 2 tednov.

Ali bi ta študij/fakulteto priporočil/a drugim?

Priporočam tistim, ki jih zgodovina zanima. Študiraj tisto, kar ti je všeč, ne pa tisto, kar slišiš, da je dobro zate. Na koncu dneva, moraš bit sam s sabo in svojimi odločitvami zadovoljen.

Kaj pri študiju pogrešaš?

Pogrešam kakšne ekskurzije, mogoč prakso.

Ali imaš ob študiju čas za službo? Zakaj da/zakaj ne?

Imam čas, ampak ne delam.  

S čim se ukvarjaš izven faksa?

Veliko berem, hodim na fitnes, na pohode, treninge aerobike, vsako leto sem mela SNG abonma za opero in balet, s cimri se veliko družimo.

Kako si zadovoljen/a z utripom tvojega študijskega mesta? Kateri so najboljši kraji za zabavo v Mariboru?

Zelo zadovoljna. Meni osebno Štuk in pa naša dnevna soba v študentskem domu.

Kaj meniš so razlike študentskega življenja v Mariboru in Ljubljani?

Nikol nisem študirala ali pa živela v Ljubljani in bi bilo zlo neprimerno, da delam primerjavo. Ljubljana je zelo lepa, ima bogato zgodovino, ves čas se nekaj dogaja, nikoli jim ni dolgčas. Avtobusi in povezave na sploh so verjetno stokrat boljše urejene kot v Mariboru. To je minus Maribora – mestni prevoz (pa tudi medkrajevni) je res slabo organiziran. Vem pa da so predavatelji v Ljubljani definitivno dobri, so nekajkrat imel pri nas kaka predavanja pa so bila vsa doslej zelo zanimiva.

Zakaj misliš, da je zgodovina pomembna veda?

Zgodovina je pomembna, ker poznavanje lastne preteklosti gradi posameznikovo (ali pa narodno) identiteto in občutek pripadnosti. Pomembna je tudi z vidika, da se iz preteklosti učimo napak in jih v nadaljnje ne ponavljamo. Pa tudi, da znamo cenit, kar mamo zdaj. Pomembna je z vidika razumevanja različnih kultur, sprejemanja drugačnosti in razvijanja lastnega glasu v svetu. Če razumeš delovanje ljudi v preteklost, lahko predvidevaš tudi kaj se lahko zgodi v prihodnosti.

Prilagam še Orwellov citat:
»The most effective way to destroy people is to deny and obliterate their own understanding of their history.« zato je ohranjanje zgodovine pomembno.

Pravo ime in podatke o študentih, s katerimi smo opravili intervjuje, zaradi varovanja osebnih podatkov hranimo v uredništvu. 

Prejšnji članekScooby Dooby Doo!
Naslednji članekInstagram je »kr neki« (2. del)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.