Instagram je »kr neki« (2. del)

Zadnjič sem malo popljuval po Instagramu, oziroma bolj natančno, po uporabnikih Instagrama (in s tem tudi po sebi). Tokrat pa poglejmo, kakšne škodljive posledice ima Instagram na naše življenje, samopodobo in pa tudi kako je postal platforma za oglaševanje.

Slava in »slava«

Nikakor ne moremo zanikati, da Instagram slabo vpliva na naše krhke duše in mentalno zdravje. Bilo je že dovolj primerov samomora zaradi občutkov nepopularnosti in nezadovoljstva nad življenjem, ki jih je podpihoval Instagram.

A ko vidimo »perfektne« ljudi, ki se vozijo z bogatimi avti, pijejo najboljši alkohol in nosijo najnovejše prispevke modi in se družijo z lepimi pripadniki nasprotnega spola, kako potujejo v različne eksotične kraje, postanemo malce ljubosumni in zavidni. Težko nebi.

Weird Al Yankovich: Jealous much?

A moramo se zavedati, da gre tu za tri tipe ljudi. Prvi tip je pač uspel in jim je trenutno lepo v življenju. Verjetno so se močno trudili, da so to dosegli. Drugi tip so potomci bogatih in ker je očetova kreditna kartica vedno na voljo (njegova ljubezen pa po navadi ne), to kreditno kartico taki ljudje uporabljajo, da si polnijo že prenatrpan ego z všečki. Tretji tip pa so ljudje, ki se na vse pretege trudijo izgledati slavni in bogati, pa to še zdaleč niso. Verjamejo pač v »fake it until you make it« mentaliteto.

GIF majhne deklice, ki reče: I'm famous!

Dobimo tudi občutek, da zamujamo življenje in življenjske izkušnje, ker imamo v glavi, da samo posedamo doma in nič ne počnemo. A verjemi, če bi tudi ti objavljal/a vsakič ko srečaš prijatelja ali pa ko greš na zmenek, bi tudi ti dajal/a vtis, da živiš življenje na polno.

Ego in samopodoba

Instagram torej močno vpliva na ego ljudi. Nekaterim ljudem tistih nekaj par všečkov hitro stopi v glavo in se to hitro pozna na njihovem obnašanju v pravem svetu in na družbenih omrežjih. Vsi smo že slišali zgodbe o osebah, ki so dobile nekaj tisoč všečkov na objavah in jih je neko start–up podjetje plačalo za promocijo, kako zahtevajo zastonj izdelke in usluge, saj so influencer in bodo za te izdelke ali usluge naredile reklamo. Ko je njihova ponudba zavrnjena, seveda naredijo dramo.

GIF: Glava Kanye Westa se napihne in odleti kot balon

Tudi samopodoba je ponovno napadena. Še posebej ženska samopodoba. Objave perfektnih, izklesanih teles, dolgih nog, popolne zagorelosti in čudovitih ustnic ter obrvi ali trepalnic, spravlja mnogo žensk, ki se na vse pretege trudijo doseči te ideale, v neprijeten položaj. Dajo jim napačno mentaliteto, da niso lepe in niso privlačne. Veliko žensk zaradi tega težko gleda v ogledalo in se celo sramujejo svojega izgleda. Kar pa ni prav in ni zdravo.

GIF: Na ekranu Instagram post

Tudi moški smo na udaru. Res da manj a vseeno smo. Slike izklesanih mišičnjakov, ki imajo vse, kar bi si lahko »ženska« želela, pusti zelo grenek priokus ko si fantje slečejo majico ali pa ko odprejo denarnico. Tukaj ni napaden samo izgled moškega ampak se tudi zamaje njegova samozavest kakor partner.

Podjetja in poslovneži

Eden izmed razlogov, zakaj je Instagram postal beden, so tudi podjetja, ki ga neizprosno uporabljajo za oglaševanje in prodajo. Sedaj med gledanjem Instagram zgodb ali pa ogledovanjem objav ljudi, ki jim sledim, vidim vsaj tri oglase za izdelke. Še posebej grejo te objave v nos, ker je podjetje plačalo, da ti jih Instagram vsili.

GIF: Smithers iz Simpsonov (ki predstavlja tebe) je

Potem pa imamo tudi Instagram poslovneže. Te si ponesreči dodal, ker so oni najprej tebe ali pa jih celo poznaš, imaš skupne sledilce. Kar naenkrat imaš poln feed njihovih izdelkov ali pa ponudbo njihovih uslug. In nikakor jim ne moreš ubežati. Naučili so se vseh trikov Instagrama in tako boš vsaj enkrat na dan videl njihovo reklamo, zamaskirano v objavo.

Slani rant je končan. Rad bi samo dodal, da nikogar ne obtožujem in da tudi sam grešim te grehe, ki jih tukaj opisujem. V komentarjih povej, kaj gre tebi pri Instagramu na živce.

Prejšnji članekIntervjuji s študenti: Jana, študentka zgodovine na Filozofski fakulteti v Mariboru
Naslednji članekZvezdniki z »našimi« koreninami

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.