Intervjuji s študenti: Julija, študentka Fakultete za družbene vede

Julija je študentka 4. letnika Fakultete za družbene vede, smeri Komunikologija – tržno komuniciranje in odnosi z javnostmi. V Ljubljano se je ob začetku študija preselila iz svojega domačega kraja, sedaj pa pravi, da si ne predstavlja, da bi za študij izbrala drugačno pot.

Kaj študiraš, zakaj si se odločila za ta študij?

Študiram komunikologijo na FDV. Po resnici povedano v srednji šoli nisem vedela, kaj želim študirati, zato sem na informativnih letala od faksa do faksa in bila kasneje samo še bolj zmedena. Po pregledu programov na FDV-ju pa sem se nekako najbolj prepoznala prav v komunikologiji, skozi študij pa sem si potrdila, da je bila to prava izbira.

Naštej dve dobri in dve slabi stvari glede študija na tem faksu.

Prva dobra stvar je sigurno velik nabor smeri in izbirnih predmetov. Na našem faksu lahko izbiraš med izbirnimi predmeti iz vseh smeri (in tudi nekaterih drugih fakultet), kar ti v štirih letih študija da ogromno širine. Druga pozitivna stvar FDV-ja so definitivno društva. Skoraj vsaka smer ima svoje društvo (nekatere celo več), v katerem pridobivaš praktično znanje in širiš svoja poznanstva. Delovanje v društvih je obvezno, če želiš biti po faksu zaposljiv in imeti vpogled v stroko, v kateri boš deloval.

Velik plus sem opazila tudi v tem, da smo po smereh v manjših skupinah. Na naši smeri je okrog 30 študentov, kar pomeni, da imaš večino predmetov z istimi ljudmi in je občutek precej podoben kot v srednji šoli.

Za slabo stvar FDV-ja pa bi izbrala njegov sloves, izključno zaradi samega občutka med študiranjem. Kamorkoli se obrneš poslušaš da si nezaposljiv, da je to najlažja fakulteta, … Kar pa seveda ni resnično. Vsak je svoje sreče kovač, tako je tudi vsak sam odgovoren za to, ali bo kaj odnesel od FDV-ja ali ne.

Koliko časa ti vzame učenje za izpite?

Med študijskim letom imamo kar nekaj kolokvijev in seminarskih, ob koncu semestra pa izpite. Največ časa sem v vseh letih vložila v seminarske in predstavitve, ki so res pogoste na našem faksu. Za izpite in kolokvije pa sem v povprečju porabila do tri dni učenja.

Ali bi ta študij/fakulteto priporočila drugim?

Definitivno. Če si družboslovec, je FDV faks, ki ti res da širino in ti omogoča, da se naučiš marsičesa, če si seveda za to zainteresiran. Prav tako sama nisem porabila veliko časa za učenje in opravljanje sprotnih obveznosti, zato sem imela čas za delovanje v društvi, na projektih in opravljanje študentskega dela, kjer sem pridobila ogromno izkušenj.

Kaj pri študiju pogrešaš?

Pogrešam predvsem prakso v okviru študija. Na naši smeri imamo šele v tretjem in četrtem letniku en predmet, ki je dejansko povezan s prakso. Pogrešam torej več vpogleda v stroko, sodelovanje s podjetji in izvajanje projektov v okviru študija. Vse to pa sem nadoknadila v društvih.

Kako si zadovoljna z utripom tvojega študijskega mesta?

Ljubljana me je očarala že v prvem letniku. Ker prihajam iz majhne vasice, sem bila seveda navdušena nad življenjem v mestu. Ogromno možnosti za opravljanje študentskih del, zabavo, druženje, … Ljubljana je res študentska prestolnica Slovenije.

Pravo ime in podatke o študentih, s katerimi smo opravili intervjuje, zaradi varovanja osebnih podatkov hranimo v uredništvu. 

Prejšnji članekIkonični trenutki, ki so zaznamovali prejšnje desetletje
Naslednji članekSamopregledovanje ti lahko reši življenje!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.