Ikonični trenutki, ki so zaznamovali prejšnje desetletje

fidget spinnerji

Desetletje je zaključeno in že gledamo v prihodnost. Kaj bodo prinesla dvajseta? Tega ne ve nihče, a ikoničnih trenutkov iz prejšnjega desetletja se bomo spominjali še veliko časa.

Kaj se je zgodilo davnega leta 2010? Aprila je izšel prvi iPad, ki je obnorel svet in spremenil pogled na pametne pripomočke, ki so danes del našega vsakdanjika. Zagotovo se še vedno spomniš tudi septembra 2010, ko je Lady Gaga javnost šokirala z obleko iz mesa na podelitvi nagrad VMA.

Leto 2011 je marca otvorila Rebecca Black z ikonično pesmijo Friday, ki še danes ni pozabljena. Aprila je bila kraljeva poroka, julija pa je izšel zadnji del sage o Harryju Potterju.

Rebecca Black - Friday

Leto 2012 je minilo v znamenju konca sveta, za popestritev pa je julija poskrbel PSY, saj je Gangnam Style postal najbolj gledan video na YouTube.

gangnam style ples

Leto 2013 je bilo viralno: februarja se je namreč začel The Harlem Shake challenge, po izidu filma Pitch Perfect pa so vsi povsod prepevali The Cup Song. Jesen je otvorila še ena YouTube senzacija s pesmijo What Does The Fox Say.

the cup osng izvedba

Leto 2014 je minilo v znamenju Ice Bucket Challenge, ki so ga delali vsi in povsod.

Leta 2015 se je internet popolnoma razdvojil… zaradi obleke. Še zdaj ni jasno: modra in črna ali zlata in bela? A leto 2015 ni minilo samo v imenu prepira: Apple je namreč februarja izdal emojije različnih ras, junija pa je v ZDA postala legalna poroka homoseksualnih parov.

kontroverzna obleka

Leto 2016 je bilo divje: Leonardo DiCaprio je namreč končno osvojil Oskarja! Maja so bili ljudje obsedeni z opico Harambe, junija pa so vsi obnoreli za igro Pokemon Go. Leto se je končalo z žalostno novico o koncu aplikacije Vine. Kdo se še spomni 7-sekundnih posnetkov?

harambe meme

Tudi leto 2017 je prineslo nekaj dobrih stvari: januarja so se namreč milijoni udeležili shoda za pravice žensk, oktobra pa se je začelo tudi gibanje #MeToo. Vse leto pa so se ljudje zamotili s fidget spinnerji, ki so postali prava senzacija.

Leto 2018 je zaznamovala še ena kraljeva poroka, ki je obnorela svet. A ta dogodek prekaša dražba, na kateri se je sama od sebe uničila Banksyjeva slika.

banksyjeva slika dekle z balonom
Banksy

Leto 2019 pa je minilo v znamenju okoljskih problemov in špricanja šole za boljše okolje. Milijoni dijakov in študentov so stavkali po celem svetu v imenu Fridays For Future, Greta Thunberg pa je postala mednarodni simbol bitke za čistejše okolje. Napredovala pa je tudi znanost: aprila smo namreč dobili prvo fotografijo črne luknje! Slovenci smo znova dokazali, da lahko stopimo skupaj in smo v nekaj pičlih dnevih zbrali čez 3 milijone evrov za Krisa, prav tako pa smo s srcem in dušo navijali za naše športne šampijone.

greta na naslovnici time magazine

Prejšnje desetletje je zaznamovalo ogromno dogodkov, ki bodo za vedno krojili naša življenja. Naj bodo v novem desetletju takšni dogodki čim bolj pozitivni.

Prejšnji članekNovoletne zaobljube: kako jih dejansko upoštevati?
Naslednji članekIntervjuji s študenti: Julija, študentka Fakultete za družbene vede

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.