Intervjuji s študenti: Petra Sintič (Kemijska Tehnologija na Fakulteti za Kemijo in Kemijsko Tehnologijo v Ljubljani)

Molekule
Fakulteta za Kemijo in Kemijsko Tehnologijo v Ljubljani

Kaj študiraš, zakaj si se odločil/a za ta študij?

Študiram Kemijsko Tehnologijo na Fakulteti za Kemijo in Kemijsko Tehnologijo v Ljubljani. Za ta študij sem se odločila, ker mi je sama kemija zelo zanimiva in z veseljem se naučim kaj novega. Hodila sem tudi na Srednjo Kemijsko Šolo na Šolski Center Novo mesto, tako da se mi je zdela ta smer študija primerna.

Naštej dve dobri in dve slabi stvari glede študija na tem faksu.

Sami profesorji ter asistenti kemijskih predmetov so zelo zavzeti za samo kemijo in ko vidim, s kakšnim veseljem nam predavajo, mi to prinese dodatno motivacijo za študij. Zelo mi je tudi všeč, da je naša fakulteta malo oddaljena od samega hrupnega centra Ljubljane.

Same smeri na FKKT-ju so zelo zahtevne in kar meni osebno ni všeč je to, da nimaš možnosti prenesti predmeta v višji letnik (vsaj tako je pri moji smeri študija). Veliko študentov tako pade zaradi enega ne uspešnega ustnega izpita.

Ni mi tudi ravno priročno, da uporabljamo dva spletna portala za študijske zadeve. Uporabljamo Spletno učilnico, katera je bila aktualna par let nazaj, ter STUDIS, ki je novejši.

Koliko časa ti vzame učenje za izpite?

Z učenjem mi je idealno začeti vsaj 2/3 tedne pred izpitom. Tako si lahko snov lepo razdelim po dnevih in ne rabim hitet ter se učit pod pritiskom. Čeprav včasih ravno to najbolj deluje.

Ali bi ta študij/fakulteto priporočil/a drugim?

Da.

Kaj pri študiju pogrešaš?

Največ pogrešam praktično delo. Res je, da imamo v samem učnem načrtu veliko predmetov, ki vsebujejo delo v laboratoriju, vendar takšno delo hitro postane ne zanimivo ter ponavljajoče. Želim si, da bi nam omogočili več praktičnega dela izven fakultete. Res je, da obstaja program za izmenjavo študentov Erasmus+ ampak nimajo vsi študentje možnost udeležitve.

Ali imaš ob študiju čas za službo? 

Trenutno med študijem ne delam. V Ljubljani nimam stanovanja, zato se vsak dan vozim na relaciji Novo mesto – Ljubljana. To mi vzame precej velik del dneva in zato si težko najdem primerno delo.

S čim se ukvarjaš izven faksa?

Klubskih hobijev trenutno nimam. Se pa bolj posvečam sebi in temu, kaj bi rada dosegla v življenju, da bom srečna. Veliko hodim po naravi, s prijatelji obiskujem kraje po Sloveniji, ki jih še nisem. Hočem se naučiti še par novih spretnosti, da razširim svoje znanje. Poskušam se naučiti še kakšen nov tuji jezik.

Kako si zadovoljen/a z utripom tvojega študijskega mesta?

Ljubljana je kot eno izmed večjih študijskih mest zelo dobro prilagojena za študente. Študentsko hrano imajo v skoraj vsaki restavraciji, tudi večina fakultet ima študentsko restavracijo na lokaciji same fakultete, kar je zelo priročno.

Preko študentskega e-maila dobivamo tudi veliko obvestil za razne podjetniške priložnosti, posebna zanimiva predavanja ter razne ekskurzije, ki jih organizira fakulteta. Tako, da se za vsakogar najde kaj zanimivega.

Kaj te je pri tej znanosti tako pritegnilo?

Ko sem bila še majhna sem po televiziji gledala ogromno kriminalnih in detektivskih serij. Moj najljubši del je bil vedno, ko so forenziki v laboratoriju pregledovali dokaze in »čarali« z kemikalijami. Videti mi je bilo izredno zanimivo in ko je prišel čas, da se odločim katero učno pot naj izberem, je bil odgovor že jasen.

Ali bi priporočila to znanost? Komu bi bila pisana na kožo?

Seveda. Če si vsaj malo znanstveni tip človeka, zna biti kemijska smer zelo zanimiva. Vendar je ta študij dovolj zahteven tako, da brez učnih navad zna biti prava muka.

Prejšnji članekŽe razmišljaš o upokojitvi? Zakaj ne?
Naslednji članekTrdiš, da nisi odvisen od družbenih omrežij? Naredi social media detox in dokazal si boš nasprotno

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.