Trdiš, da nisi odvisen od družbenih omrežij? Naredi social media detox in dokazal si boš nasprotno

Družbena omrežja so postala del našega vsakdana. So prva stvar, ki jo prečekiramo zjutraj in zadnja stvar, ki jo pogledamo, preden zapremo oči. Nihče si ne bi želel zamuditi česa pomembnega, kajne? A le malo ljudi se zaveda, da smo od družbenih omrežij odvisni. In čeprav ta odvisnost ni smrtno nevarna, je lahko nevarna na dolgi rok in izjemno slabša kvaliteto življenja. In zato bi vsak od nas moral narediti social media detox.

Kaj je social media detox?

To je obdobje, ko preprosto ne uporabljaš družbenih omrežij. Profile na nekaterih omrežjih lahko začasno deaktiviraš, še lažje pa je, če aplikacijo preprosto izbrišeš iz telefona. Da bo detox uspešen, je običajno potrebno do 3 mesece. Toliko časa naj bi bilo namreč potrebno, da se raven dopamina, hormona, ki ga stimulira uporaba družbenih omrežij, vrne na zdravo in normalno raven.

Instagram na teleofnu

Kako začeti?

Življenje brez družbenih omrežij se ti lahko zdaj zdi neverjetno in neizvedljivo. In najverjetneje se ti po glavi podi nešteto razlogov, zakaj detox ni zate. V FB skupino sošolci objavljajo zapiske, na messengerju se v skupinskem pogovoru dogovarjate za žurke itd. A vse to se da urediti tudi drugače – z enim SMS sporočilom ali klicom. Za začetek lahko začneš tako, da družbenih omrežij ne uporabljaš uro pred spanjem in eno uro zjutraj, ko se zbudiš. Že to ima svoje koristi.

Apple smartwatch
Z družbenimi omrežji smo postali tako zasvojeni, da obvestila preglejujemo celo na pametni uri.

Kakšne so koristi?

Družbena omrežja so zelo nezdrava, ker v nas sprožijo nagon po primerjanju med seboj. Svoj Instagram profil primerjamo s prijateljevim, postavo manekenke primerjamo s svojo in definitivno si nikoli ne bomo mogli privoščiti private jeta kot ga ima Kim Kardashian. Uporaba družbenih omrežij tudi spodbuja narcisoidnost, saj ko objavimo sliko, takoj preverimo, koliko všečkov je dobila. Ker se ne boš venomer primerjal z drugimi, se boš tudi boljše počutil in se boš naučil živeti v trenutku. Navsezadnje pa boš imel ogromno prostega časa, ki ga boš lahko porabil za preživljanje časa z družino, prijatelji, za učenje ali za uresničitev kakšnega hobija. Možnosti je veliko, potreben je le pogum in potrpežljivost.

Prejšnji članekIntervjuji s študenti: Petra Sintič (Kemijska Tehnologija na Fakulteti za Kemijo in Kemijsko Tehnologijo v Ljubljani)
Naslednji članekŽeliš prevrednotiti svoje vrednote?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.