Izpitno obdobje se približuje: nauči se učiti

Učenje je proces, s katerim pridobivamo znanje za boljše razumevanje sebe in sveta okoli sebe. Človek se z učenjem nenehno spreminja. Pod njegovim vplivom se namreč spreminjajo naše delovanje, vedenje, čutenje in mišljenje. Ta zapleteni proces zahteva različne vrste umskih in telesnih dejavnosti. Pomembno je, da poznamo 5 ključnih korakov za uspešno učenje. Ti so: priprava na učenje, priprava prostora za učenje, uporaba učinkovitih tehnik, učinkovitejše učenje in urnik učenja. Z upoštevanjem teh ključnih korakov bo naše učenje brez dvoma učinkovito. Vprašanje pa je, ali že poznaš vse trike za boljše učenje?

Predpriprava

Prvi pristop k učenju je, da se nanj pripraviš. Za učenje morajo biti naše misli zbrane, naspane in osredotočene. Pomembno je, da umaknemo vse možne motilce, ki bi prekinili naš učni proces. V času učenja torej elektronske naprave niso zaželene. Pomembno je tudi, da se umaknemo v prostor, kjer imamo mir in se lahko zberemo. Poleg tega si lahko pred učenjem privoščimo prigrizek, da nas misel nanj med učenjem ne bo motila.

Učinkovite tehnike

Ključno za učenje je, da pri njem uporabljamo učinkovite tehnike, s katerimi dosežemo boljše rezultate. Poglavja, ki se jih moramo naučiti, lahko vnaprej pregledamo, da vemo, kaj točno moramo znati. Nato si vsak naslov preberemo in se vprašamo, kaj o temi že vemo. To nam pomaga pri učenju z razumevanjem. Poleg tega je pozitiven pristop branje na glas. Branje na glas nam lahko omogoči bolj zbrano in z razumevanjem podkrepljeno učenje. Pomembne podatke, ki jih moramo znati, si lahko označimo oziroma highlightamo. Ta postopek nam pomaga pri utrjevanju znanja, saj lahko potem podatke lažje preverimo.

Besedilo lahko tudi pisno ali ustno povzamemo s svojimi besedami. Tako utrdimo znanje in ga lažje vtremo v svoj spomin. Učinkovita tehnika pri učenju je ustvarjanje kartončkov. Te imajo na eni strani vprašanje, temo ali idejo, na drugi strani pa odgovor. Tako lahko svoje znanje hitro in učinkovito utrjujemo kjerkoli smo. Iskanje asociacij je tudi eden izmed učinkovitejših načinov, ki nam pomaga pri zapisovanju težjih in večjih količin informacij. Gradivo si lahko razdelimo na manjše dele in se posledično učimo del po delu. Na tak način lahko posamezne dele združujemo glede na naslov, ključne besede …

Namigi

Za vsako učenje je potrebna posameznikova samostojna volja. Pametno je, da se organiziramo in si naredimo urnik učenja. V svoj koledar zapišemo dneve, ko se moramo intenzivno pripravljati na določen predmet ali opraviti kakšne druge šolske obveznosti. Uporabno je tudi sprotno spremljanje snovi v šoli, saj jo tako lažje in hitreje razumemo. Sproti delamo zapiske, ki nam pomagajo ostati zbrani in so nam v pomoč tudi kasneje, pri učenju.

Zapisovanje obveznosti

Poznamo tri ključne tipe učenja. Vizualni tip si dobro zapomni grafično gradivo in besede po obliki črk in besed. Slušni tip učenja si večino snovi zapomni ob poslušanju in besede dojema ob zvenu. Zadnji tip učenja pa je gibalni, saj pri učenju nujno potrebuje telesno gibanje. S kretnjami, gibanjem rok ali skicami si lažje zapomni stvari. Pomembno je, da sami odkrijete, kateri tip učenja opredeljuje vas, saj boste tako svoje učne navade lažje prilagodili svojim potrebam. Način učenja, ki odgovarja vašemu prijatelju, morda ne odgovarja točno vašemu učnemu tipu. Zato je zelo pomembno, da svoj način prilagodite svojemu tipu učenja in najdete način, ki vam najbolj ugaja.

VIRWikihow
Prejšnji članekKomu pripada izplačilo poslovne uspešnosti?
Naslednji članekTop playliste za učenje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.