Javni natečaj Varuha človekovih pravic Republike Slovenije

Varuh človekovih pravic Republike Slovenije objavlja prvi javni natečaj za diplomska, magistrska in doktorska dela s področja človekovih pravic.

Namen natečaja je spodbujanje raziskovalne dejavnosti študentov vseh treh ravneh visokošolskega študija na področju človekovih pravic. Poudarek je na proučevanju stanja človekovih pravic v Republiki Sloveniji ter implementaciji mednarodnih in evropskih standardov človekovih pravic v slovenski pravni red.

Cilj natečaja je spodbuditi raziskave glede človekovih pravic v Sloveniji na različnih znanstvenih področjih in holistično. S tem razpisom želi Varuh dodatno prispevati tudi k uresničevanju druge faze Svetovnega programa za izobraževanje o človekovih pravicah v Sloveniji.

Prijavitelji

Na natečaj se lahko prijavijo kandidatke in kandidati, ki so uspešno zagovarjali diplomsko, magistrsko ali doktorsko delo na univerzi oziroma visokošolskem zavodu v Republiki Sloveniji, ter kandidatke in kandidati iz Republike Slovenije, ki so uspešno zagovarjali diplomsko, magistrsko ali doktorsko delo na univerzi oziroma visokošolskem zavodu v tujini.

Predmet natečaja

Predmet natečaja so uspešno zagovarjana diplomska, magistrska in doktorska dela na katerikoli univerzi oziroma drugem visokošolskem zavodu v Sloveniji ali tujini, ki obravnavajo tematiko človekovih pravic in temeljnih svoboščin v RS. To lahko vključuje obravnavo stanja človekovih pravic v RS, varstvo oziroma spodbujanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin v RS, preučevanje uveljavljanja mednarodnih in evropskih standardov človekovih pravic v slovenskem pravnem redu in politikah, področje stanja vladavine prava v povezavi s človekovimi pravicami v Republiki Sloveniji ipd.

V poštev pridejo dela, napisana v slovenščini ali angleščini, za dela, napisana v drugih jezikih, pa si Varuh pridržuje pravico, da naloge ne sprejme, če ne bi mogel zagotoviti neodvisnih ocenjevalcev z znanjem tega jezika. V primeru, da delo ni napisano v slovenščini, mora biti prijavi priložen povzetek v slovenskem jeziku (250-500 besed).

Na natečaju Varuha lahko kandidirajo posamezniki tudi z deli, ki so že bila prijavljena na drugih podobnih natečajih.

Upoštevala se bodo dela, zagovarjana v obdobju od 1. 1. do 31. 12. 2021.

Način in rok prijave na natečaj

Kandidati naj na naslov Varuh človekovih pravic Republike Slovenije, Dunajska cesta 56, 1000 Ljubljana, s pripisom “Za I. javni natečaj” pošljejo ali dostavijo:

  • en vezan izvod dela v trdih platnicah in elektronsko verzijo dela (na priloženem USB ključku),
  • potrdilo o uspešno opravljenem zagovoru diplomskega, magistrskega ali doktorskega dela z razvidnim datumom zagovora in
  • kratek življenjepis z osnovnimi osebnimi podatki in kontaktnim naslovom (poštni naslov, elektronska pošta, telefon).

Elektronska verzija ne velja kot nadomestilo za tiskan izvod, prijavitelj naj v prijavi jasno opredeli, za kakšno delo gre (diploma na 1. stopnji bolonjskega študija, magisterij na 2. stopnji bolonjskega študija ali doktorat). Če je prijavitelj delo zagovarjal v tujini in je pridobil drugačen naziv, naj v prijavi navede primerljivo stopnjo oz. naziv po slovenskih standardih.

Rok za oddajo del je do vključno 25. 2. 2022, rezultati natečaja bodo znani najpozneje do konca oktobra 2022.

Ocenjevanje

Strokovno komisijo Varuha, ki bo ocenjevala diplomska, magistrska in doktorska dela, imenuje Varuh in ima najmanj 3 člane. Pri ocenjevanju bo komisija upoštevala izvirnost teme, celovitost pristopa k obravnavani temi, strokovnost in zahtevnost, relevantnost naloge v smislu obravnavanja aktualnih vidikov človekovih pravic v Republiki Sloveniji in splošno kakovost dela.

Priznanje Varuha

Nagrajena bodo tri dela v treh kategorijah, in sicer v kategoriji diplomskih, magistrskih in doktorskih nalog, tako da bodo v vsaki kategoriji podeljena priznanja.

Priznanja bodo podeljena na svečani prireditvi, na kateri bodo nagrajenci dela tudi na kratko javno predstavili.

Logo Varuha človekovih pravic Republike SlovenijeDodatne informacije

Celoten razpis za natečaj je objavljen na tej povezavi, dodatna pojasnila in informacije dobiš prek elektronske pošte: info@varuh-rs.si (Zadeva: Za I. javni natečaj).

Prejšnji članekFun facts o pokovki
Naslednji članekKako bo potekalo zimsko izpitno obdobje?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.