Kako bo potekalo zimsko izpitno obdobje?

Kljub temu, da je študijski proces cel prvi semester potekal na fakultetah, je pred študenti še en izziv: zimsko izpitno obdobje.

Po podatkih NIJZ-ja je število novookuženih v prvem tednu tega leta najbolj poraslo prav v starostni skupini 15–24 let, število okužb pa še vedno raste. Študenti so zato opozorili, da gre pričakovati, da bo ob začetku zimskega izpitnega obdobja število okuženih visokošolskih učiteljev ter študentov še naprej naraščalo, prav tako bo naraščalo število učiteljev in študentov v karanteni.

Od danes so sicer zaposleni v izobraževanju in študentje med izjemami, ki jim v karanteno ne bo treba, če se bodo po tveganem stiku sedem dni vsakodnevno testirali in nosili maske tipa FFP2. Če so cepljeni s tremi odmerki, preboleli v zadnjih 45 dneh ali cepljeni prebolevniki, pa so izjema, ki ji ni odrejena karantena, že zdaj.

V Študentski organizaciji Slovenije opozarjajo, da število odsotnih članov visokošolske skupnosti onemogoča običajno izvajanje izpitnih obveznosti, zato študenti pozivajo vse višješolske in visokošolske zavode, da opravljanje izpitov temu prilagodijo. Nekatere fakultete so se na situacijo že odzvale in objavile ali študentom poslale protokole za izvajanje preverjanja in ocenjevanja znanja.

Univerza v Ljubljani

Z Univerze v Ljubljani sporočajo, da bodo izpiti načeloma potekali tako kot celoten študijski proces, torej ob strogem upoštevanju in preverjanju pogoja PCT. Če bo na izpitu večje število študentov, se lahko članice odločijo za spletno izvedbo. Prorektorica za študijske zadeve je vodstvom fakultet že poslala sporočilo s priporočili za izvedbo izpitov v letošnjem zimskem izpitnem obdobju. Glede študentov v karanteni oz. izolaciji bodo fakultete same presodile, kakšne so razmere. Možna je spletna izvedba izpitov, dodatni izpitni roki in prestavitev izpitnih rokov. Senati nekaterih fakultet so že sprejeli razpis dodatnega izpitnega roka.

Univerza na Primorskem

Preverjanje in ocenjevanje znanja na Univerzi na Primorskem praviloma poteka v živo, poroča RTV, zato so na univerzi sprejeli obvezno vsakodnevno testiranje pred vstopom v prostore tako za študente kot zaposlene in pogodbene izvajalce, ne glede na status (prebolevniki in cepljeni) za celoten čas izpitnega obdobja. Izvedbo preverjanja znanja na daljavo lahko za posamezen izpitni rok odobri samo dekan fakultete, glede na stanje karanten ali izolacij v skupini ali letniku. Pri tem mora biti posamezen izpitni rok izveden za vse prijavljene študente pod enakimi pogoji, bodisi v živo bodisi na daljavo, kombinacija ni dovoljena.

Prejšnji članekJavni natečaj Varuha človekovih pravic Republike Slovenije
Naslednji članekPrvi napovednik za serijo Gospodar prstanov in njen naslov!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.