Javni razpis Problemsko učenje študentov v delovno okolje

Objavljen javni razpis za pridobivanje praktičnih izkušenj študentov v delovnem okolju
Objavljen javni razpis za pridobivanje praktičnih izkušenj študentov v delovnem okolju Foto: Thanakorn Lappattaranan iz iStock

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije je objavilo javni razpis Problemsko učenje študentov v delovno okolje: gospodarstvo, negospodarstvo in neprofitni sektor v lokalnem/regionalnem okolju 2024-2027. Kaj vse moraš vedeti o razpisu?

Cilj je spodbujanje vključevanja študentov v projektne aktivnosti za pridobitev splošnih in poklicno specifičnih kompetenc za lažji prehod na trg dela.

15 milijonov evrov sredstev za javni razpis

Študenti se bodo v okviru projekta pod vodstvom najmanj enega pedagoškega mentorja in najmanj enega delovnega mentorja iz delovnega okolja (gospodarstvo ter negospodarstvo in neprofitni sektor v lokalnem in regionalnem okolju) seznanili z izzivi in problematiko v delovnem okolju, pri čemer mora biti pri vsebini projektov poudarek na prednostnih področjih Slovenske strategije trajnostne pametne specializacije (S5), ki si za cilj v obdobju 2021–2027 postavlja zeleni prehod, ki ga razumemo kot inovativno, nizkoogljično, digitalno in na znanju temelječo preobrazbo gospodarstva in družbe.

Skupna okvirna vrednost razpoložljivih sredstev za javni razpis za tri odpiranja v treh študijskih letih znaša največ do 15,2 milijona evrov, od tega se za kohezijsko regijo Vzhodna Slovenija nameni 33 odstotkov od skupne razpoložljive vrednosti, za kohezijsko regijo Zahodna Slovenija pa 67 odstotkov od skupne razpoložljive vrednosti.

Sredstva za izvedbo projektov

V okviru javnega razpisa lahko visokošolski zavodi pridobijo sredstva za izvedbo projektov, katerih namen je:

  • pridobivanje praktičnih izkušenj, znanj in kompetenc študentov v delovnem okolju v času študija in
  • spodbujanje krepitve sodelovanja in povezovanja ter prenosa znanja med visokošolskim sistemom in med delovnim okoljem (gospodarstvo ter negospodarstvo in neprofitni sektor v lokalnem in regionalnem okolju).

Na ta način se bo mladim omogočalo razvoj znanj in spretnosti pri uresničevanju idej, razvoj podjetnosti, inovativnosti, kreativnega in kritičnega razmišljanja, ustvarjalnosti in podobno za večjo zaposljivost in lažji prehod v delovno okolje po zaključku študija.

Z javnim razpisom odgovarjamo tudi na druge izzive visokega šolstva:

  • sistemsko uvajanje prenosa znanja med visokošolskimi zavodi in delovnim okoljem,
  • večja fleksibilnost in prilagajanje študijskih programov potrebam trga dela ter
  • vzpostavitev dolgoročnega sodelovanja med visokošolskimi zavodi in delovnim okoljem.
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSlovnični nasvet: velike in male začetnice znamk, izdelkov in programov?
Naslednji članekIgre lakote se vračajo: Kaj vemo o novi knjigi in filmu?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.