Igre lakote se vračajo: Kaj vemo o novi knjigi in filmu?

Igre lakote z novim filmom in knjigo
Igre lakote z novim filmom in knjigo Foto: dokuro on themoviedb

V koledarju si označi ta dva datuma: knjiga bo izšla 18. marca 2025, film pa 20. novembra 2026. Hollywoodska mašinerija že pripravlja še eno težko pričakovano predzgodbo sage Igre lakote. V kinematografe bo prišla nova pustolovščina, ki jo je napisala Suzanne Collins. Po objavljenem vemo, da bo igralska zasedba povsem nova.

Toda pojdimo po vrstnem redu. Po uspehu filma Balada o pticah pevkah in kačah z Rachel Zegler in Hunter Schafer v glavnih vlogah, prvega dela predzgodbe Igre lakote (ki se dogaja 64 let pred kvadrilogijo), je produkcijska hiša Lionsgate oboževalcem sporočila, da se bo saga nadaljevala.

Tukaj je vse, kar vemo o težko pričakovani predzgodbi, v kateri pa ne bomo videli Jennifer Lawrence.

Nova knjiga Suzanne Collins: Sunrise on the Reaping

Igre lakote, nova knjiga z naslovom Sunrise on the Reaping v izvirniku
Igre lakote, nova knjiga z naslovom Sunrise on the Reaping v izvirniku Foto: on the hunger games

Suzanne Collins je napovedala, da bo prihodnje leto izšel nov roman Igre lakote z naslovom Sunrise on the Reaping. V pogovoru z Associated Press je avtorica pojasnila, da je peti roman iz serije predzgodba izvirne trilogije. Dogaja pa se 40 let po dogodkih v romanu Balada o pticah pevkah in kačah.

Knjiga naj bi izšla 18. marca 2025. Upamo, da bo slovenska različica na voljo kmalu po angleški. Serija knjig je do sedaj v Sloveniji izhajala pri založbi Koleda in nato pri Felixu.

V novem romanu Suzanne Collins, ki bo podlaga za film, bo obravnavana ideja Davida Huma o implicitnem podrejanju. Pokazano bo, kako zlahka se lahko moč znajde v rokah peščice ljudi.

Novi film Igre lakote bo v kinematografih na ogled 20. novembra 2026

Lionsgate je napovedal, da bo film prišel v kinematografe 20. novembra 2026. Uradnih informacij še ni, a Variety navaja, da se za režijo pogaja Francis Lawrence. Ekipa, ki je poskrbela za uspešnico serije Igre lakote, se bo vrnila tudi pri tem novem projektu. Nina Jacobson in Brad Simpson bosta za Lionsgate adaptirala delo Suzanne Collins. Ekipa pravi, da bo ohranila visoko pripovedno in vizualno kakovost, ki so jo imeli prejšnji filmi.

Naslov filma bo verjetno ostal enak naslovu romana, kot je veljalo doslej. 

Film se bo dogajal 24 let pred začetkom izvirne trilogije, v kateri je Jennifer Lawrence igrala Katniss Everdeen. Zgodba se bo osredotočila na 50. igre lakote znane tudi kot Second Quarter Quell. V njih je zmagal Haymitch Abernathy. Lik, ki ga je v izvirnih filmih igral Woody Harrelson, je edini zmagovalec okrožja 12 pred Katniss in Peeto. 

Haymitch Abernathy bo pozneje postal Katnissin in Peetin mentor, ki ju bo med igrami usmerjal v boju za preživetje. Ta predzgodba bo oboževalcem omogočila, da Haymitcha bolje spoznajo, in jim ponudila nov zorni kot, kako so njegove izkušnje oblikovale njegov značaj in odločnost.

Igre lakote, nov film po knjigi Suzanne Collins
Igre lakote, nov film po knjigi Suzanne Collins Foto: on the hunger games

Glede na časovno-prostorske omejitve bo igralska zasedba filma povsem drugačna. Malo verjetno je, da bomo Jennifer Lawrence in Rachel Zegler videli v tem filmu. 

Kakšna je vizija Suzanne Collins?

Suzanne Collins je imela vedno jasno in dobro premišljeno vizijo sveta Igre lakote, v katerem je raziskovala precej globoke teme moči, podrejanja in upora. Novo poglavje obljublja nadaljevanje v tem duhu, saj ponuja razmislek o tem, kako lahko moč pokvari in kako lahko posamezniki najdejo moč, da se uprejo. Njene knjige vedno prisilijo k razmišljanju in verjetno tudi v novi knjigi in filmu ne bo nič drugače.

Z izkušeno produkcijsko ekipo, intrigantno zgodbo in globokimi temami za raziskovanje ima ta predzgodba vse pogoje za uspešnico v kinematografskih blagajnah in med kritiki. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.