Kaj storiti, ko ti študij ne ustreza? – 1. del

Sedaj, ko pogledaš nazaj, se ti zdi, da bi moral menjati študij že prvi mesec, pa nisi. Zdržal si prvi semester, pa se tvoje mnenje in počutje ni izboljšalo. Sedaj si preko polovice prvega letnika (ali pa morda že drugega) in izgubljaš voljo.

Ni vse tako črno, kot se zdi na prvi pogled ?. Veliko študentov, ki se spopada s temi izzivi nepravega študija, v bistvu ne ve, ali se naj raje zaposlijo, naj zamenjajo študij oziroma kaj pa naj sploh študirajo.

Kje naj začnem?

1. Analiza

Prepoznaj, kaj te moti in kaj ti je všeč. Začneš lahko s seznamom prednosti in slabosti študija. Kateri so študijski predmeti, ki ti ustrezajo in kateri so tisti, ki ti niso pisani na kožo ter zakaj? S pomočjo seznama je tudi lažje razbrati ali se odločaš na podlagi objektivnih dejstev ali na podlagi občutkov. Razišči tudi razlike med samim študijem in delom – včasih se nam tekom študija zdi, da le-ta nima nobene veze z dejanskim delom, ki ga bomo kasneje opravljali.

2. Akcijski načrt

Ugotovil si, kaj te moti. Sedaj je potrebno preveriti tudi druge možnosti študija ali zaposlitve. Preden sprejmeš prenagljene odločitve, si naredi akcijski načrt, kako boš preveril, da naslednja odločitev ne bo napaka. Poišči delavnice, seminarje in izobraževanja. Pogovori se s študenti drugih študijev. Obišči karierne svetovalnice ali karierne sejme.

Če si prepričan, da pot, po kateri sedaj hodiš, ni prava zate, sta zgornji točki odlični izhodišči za nov začetek. Vsekakor pa je treba biti potrpežljiv.

Celovita ponudba kadrovskih storitev.

HR svetovalka / psihologinja pri | Spletna stran

HR svetovalka / psihologinja

Prejšnji članekSodeluj pri organizaciji Mednarodne študentske konference!
Naslednji članekKako do prve zaposlitve?

Celovita ponudba kadrovskih storitev.

HR svetovalka / psihologinja pri | Spletna stran

HR svetovalka / psihologinja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.