Kako bo izgledal študij leta 2050?                                              

Izobrazba je fundamentalni element, ki gradi našo družbo. Nepogrešljiva je postala tudi tehnologija. Filmi že opevajo robote, leteče avtomobile, pametne hiše pa so že realnost. Kako pa bo vse skupaj vplivalo na študij?

Predavanje online?

Ponekod se že dodobra poslužujejo te tehnike – torej, da se predavatelj oziroma predavanje posname in se slednje nato objavi na spletu, do njega pa lahko študenti dostopajo kadarkoli. Ne bi bilo slabo, da si lahko kadarkoli, ko se začneš učiti, pogledaš in prisluhneš razlagi, ki je včasih tista, ki nam zares manjka. Pa tudi zoprnega jutranjega vstajanja in celodnevnega preživljanja na faksu bi se rešil. Študijski urnik bi si lahko popolnoma prilagodil ostalim obveznostim, pa tudi če bi med delanjem zapiskov kaj izpustil, bi lahko predavanje zlahka pavziral oziroma prevrtel nazaj.

Obstajajo pa seveda tudi slabosti. Kaj če nas kaj zanima? Online predavanje odvzame možnost tega, da preprosto dvignemo roko in vprašamo ter dobimo odgovor. Komunikacija bi bila vsekakor otežena oziroma bi trajala dlje, včasih pa je prav čas ključnega pomena, kajne? Prav tako bi nam bila odvzeta tista osebna izkušnja in vpletenost, kar velikokrat doprinese k temu, da si stvari bolje zapomnimo.

Lahko se uporabi tudi Skype ali kakšna podobna platforma, ampak kdor je že vsaj sestankoval preko njih ve, da zna biti kvaliteta prenosa včasih vprašljiva, sploh če sodeluje veliko število ljudi.

 

Umetna inteligenca?

Roboti, oh roboti. Vsaj deloma izgledajo kot mi, znanja pa imajo velikokrat celo več. Zakaj torej ne bi imeli robotskih tutorjev, ki bi nam pomagali pri učenju? Ali pa robotskega natakarja, ki bi  nam postregel v bližnjem študentskem lokalu, da ne bi zamudil na naslednje predavanje? Pa saj ne bodo prevzeli celega planeta … ali pač? ?

 

Bi bilo bolje ali slabše?

Vse to je seveda samo ugibanje. Res je, da bi lahko tehnologija olajšala naše vsakodnevne muke, na podoben način, kakor so jih prenosni računalniki in telefoni. Ampak ali to pomeni, da bi bilo vse skupaj kaj bolj kakovostno? Bi dejstvo, da lahko predavanje pogledaš kar iz domače postelje pomagalo pri tvoji produktivnosti? Študij ima določen strukturo, ki se je razvila skozi čas, zato jo moramo spoštovati, včasih pa prehitro pozabimo, da je izobrazba privilegij. Lažje ni vedno boljše in nič slabega ni v tem, da se učimo tako, kot so se naši predniki. Navsezadnje se lahko naučimo le tako, da se v celoti predamo nečemu, zamenjamo okolje, napnemo ušesa in ošilimo svinčnike (no, napolnimo laptope). You know the drill!

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekPeščene plaže, prijazni receptorji in žuri do zjutraj: 2. del
Naslednji članek5 norih adrenalinskih doživetij

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.