Dobri zapiski so vredni zlata

Zapiski so pomemben del učenja. Večina dijakov in študentov jih uporablja pri učenju, saj navadno vsebujejo strnjeno snov, ki jo zahtevajo profesorji. Zapiske pa je treba združiti z drugimi viri, npr. učbeniki in knjigami. Najlažje se je seveda učiti iz lastnih zapiskov, saj je lažje brati za seboj kot za nekom drugim, poleg tega pa si že med pisanjem marsikaj zapomnimo. Prav tako nas delanje zapiskov prisili k sledenju pouku oziroma predavanjem in seminarjem, kar nam še dodatno olajša učenje pred testi oziroma izpiti.

Kako pa pisati dobre zapiske?

V dobi novih tehnologij obstaja veliko različnih načinov delanja zapiskov. Ti lahko nadomestijo tradicionalen način zapisovanja »na roko«.

NA RAČUNALNIK NA ROKE
+

hitreje (če si navajen hitro tipkati)

lažje dodajanje zapiskov, če se npr. kasneje vrneš k snovi

enostavno brisanje in dodajanje besedila

enostavno dodajanje slik/fotografij

bolj čitljivo

+

ustvarjalnost

lažje vizualiziranje, risanje skic, diagramov, puščic …

potrebuješ lasten prenosnik

potrebna digitalna pismenost

teža prenosnika, ki ga moraš nositi s seboj

težja vizualizacija (skice, miselni vzorci …)

bolj zamudno

 

 

Obstajajo številni programi, ki so namenjeni prav delanju zapiskov in vsebujejo različna orodja za lažje pisanje in organizacijo, npr. OneNote ali Evernote. Večina pa za zapisovanje na računalnik uporablja program za pisanje, na katerega so najbolj navajeni (in je zato enostaven za uporabo in urejanje), kar je v večini Word. Zapiske, ki jih zabeležimo med predavanji, lahko kasneje dodatno uredimo, dodamo barve za lažjo organizacijo in na spletu poiščemo ilustracije in slike oziroma dodamo kaj, kar nam morda manjka. Uporabna aplikacija je tudi Pen to Print (in mnoge podobne, nekateri programi pa že sami vsebujejo to funkcijo), ki pisavo spremenijo v digitalni tekst, kar nam olajša prepisovanje. Office Lens obreže in izboljša slike tabel ter dokumentov in izboljša tudi njihovo berljivost. Z aplikacijo lahko slike pretvoriš v datoteke PDF.

Vsakdo mora razmisliti pri sebi in ugotoviti, kateri način mu bolj ustreza. Predvsem pa velja, da vaja dela mojstra, tudi pri delanju digitalnih zapiskov s pomočjo različnih orodij in aplikacij.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.