Kako izbrati pravi faks?

Kljub koronavirusu življenje nekako (sicer šepajoče) še naprej teče dalje. In kakor vsako leto, bodo tudi letos dijaki izbrali fakulteto, na kateri bodo pridobili novo znanje. Ta postopek izbiranja pa zdaleč ni preprost in ima posledice za kasnejše življenje. Zato predlagamo naslednje teme za razmislek, ko pride čas izbire.

Spoznaj samega sebe

Da pa bi lahko dobro izbrali, se moramo najprej dobro spoznati. Kdo smo, kaj radi počnemo, kje se vidimo v prihodnosti, v čem blestimo in v čem ne ter kako priden učenec smo. Preden sploh začneš z izbiro, predlagamo, da se o tej temi pogovoriš z osebo, ki te dobro pozna. Drugi nas znajo bolj objektivno oceniti.

Ben Stiler: Who am I?

Ko si odgovoriš na ta vprašanja in se dodobra spoznaš, si sam najprej poglej fakultete in katere smeri ponujajo. Kasneje pa isti pregled naredi s starši ali nekom, ki je že končal študij. Idealno je, če poznaš koga, ki je obiskoval smer, ki te zanima. Tako lahko dobiš dejansko predstavo o fakulteti, ki jo želiš obiskovati.

Možnosti kasnejše zaposlitve

Vsi si želimo študirati to, kar nas zanima, nekaj, za kar gojimo močno strast. A velikokrat nam ta strast in zanimanje ne bosta prinesla dobre zaposlitve v prihodnosti. Če je eden izmed tvojih glavnih razlogov za obisk fakultete imeti dobro službo, oziroma če želiš, da hitro najdeš kakovostno službo po končanem faksu, potem si boš najverjetneje moral izbrati fakulteto, ki ponuja visoko zaposljivo izobrazbo.

Wild Coyote z daljnogledom išče službo

To pa še ne pomeni, da boš celo življenje počel nekaj, kar te ne veseli. V Sloveniji je veliko fakultet, ki ponujajo smeri, ki lahko kombinirajo tvoje zanimanje z znanjem, ki se ga da uporabiti na trgu dela. Tako se je najbolje odločiti za zlato sredino in poiskati fakulteto, oziroma smer, ki te ne bo dolgočasila, hkrati pa ti omogočila službo v prihodnosti.

Ne kvari svojega hobija in talenta

Imaš hobi ali talent, za katerega misliš, da ti lahko nekega dne služi kruh? Bi te obiskovanje fakultete, ki ponuja smer, v kateri lahko tvoj talent zablesti, še posebej razveselilo? Za trenutek ustavi konje in premisli.

Izsek iz serijee Friends: Zelo sem talentirana.

Čeprav boš na takih fakultetah še bolj izpilil svoje znanje in prakticiral svoj hobi, ti lahko tak študij pokvari veselje do te aktivnosti. S študijem pridejo ure in ure učenja, ocene, suhoparna teorija in tudi odnos profesorja, ki ti lahko tvoj hobi spremeni v mukotrpno opravilo. Kar naenkrat postane tvoj hobi ali treniranje svojega talenta suhoparno, dolgočasno opravilo in kaj kmalu lahko celo zasovražiš to dejavnost.

Lokacija, bivanje in finance

Žal pa je pri izbiri fakultete pomembno vlogo igrajo tudi dolgočasne življenjske limitacije. Obisk študija zahteva bivalne stroške, bivalni prostor in seveda dostopnost. Ali si lahko v kraju, kjer se fakulteta nahaja, privoščiš najem bivalnega prostora? Kakšno je stanje študentskih domov in ali imaš možnost, da tam dobiš sobo? Ali bi se ti bolj splačalo živeti doma in vsak dan potovati v kraj, kjer imaš faks? Kakšne so možnosti študentskega dela?

Jaka, Miki in Pepe tanko režejo kruh.

To so pomembna vprašanja, o katerih se je dobro pogovoriti s starši ali pa nekom, ki je študij že opravil (še boljše, če je ta oseba obiskovala fakulteto, ki jo nameravaš obiskovati).

Kaj fakulteta še ponuja

Poleg učenja in pridobitve naziva, pa je študiji tudi pomemben družbeni in individualni stadij. Preden se odločiš za določeno fakulteto, se seznani z družbenimi aktivnostmi, ki ti jih ta fakulteta ponuja. Preveri tudi, kakšna znanja in izkušnje ti lahko ponudi.

Videomontaža študentk, ki potujejo po svetu.

Mnogo študentskih izkušenj ti bo kasneje v življenju prišlo prav. Fakultete namreč ponujajo izmenjave, različne izobraževalne izlete in potovanja, obiske različnih ustanov, športne aktivnosti, druženja in interesne dejavnosti.

Prejšnji članekSi za seks, objem ali osebno rast? Rozalija pravi vse skupaj!
Naslednji članekTop 3 domače maske za lase

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.