Kako lahko ChatGPT izkoristiš pri študiju in kje je popolnoma nesmiseln?

Student e-learning with tablet and headphones
Foto: AntonioGuillem iz iStock

ChatGPT je uporaben za marsikaj. Lahko ti pomaga pri kuhanju ali pa ti svetuje, kako na vrtu posaditi rastline. Pisati zna tudi pesmi, čeprav mu rime v slovenščini ne grejo najbolje. Če ga prosiš, ti doda še akorde ali tone in že imaš uglasbeno različico. A verjetno te najbolj zanima, kako si lahko z njim pomagaš pri študiju. Povzemanje besedil je le ena možnost. Možnosti njegove uporabe so raznolike, zato bo verjetno pustil pečat na celotnem šolstvu.

Kje ti ChatGPT lahko pomaga?

Ker je ChatGPT jezikovni model, je pripraven predvsem za pisanje besedil. Precej dobro mu gre pisanje elektronskih sporočil in drugih besedil s standardnim formatom. Pomaga ti lahko tudi pri pisanju spisov, esejev ali celo delov diplom (pri tem seveda vedno upošteval navodila in pravila fakultete). Lahko povzema že napisana besedila ali pa jih prevede. Pri tem seveda pazi, da ne prevajaš v tuji jezik in uporabljaš napisanega kot dobeseden prevod – ne gre namreč za literarno prevajanje, lahko pa ti omogoči razumevanje besedila, ki je napisano v tujem jeziku. Pri programiranju ti lahko pomaga pri učenju novih programskih jezikov ali branju dokumentacije. Poda ti lahko tudi odgovore na faktografska vprašanja, celo precej specifična.

Female software engineer coding on computer
Foto: ThisIsEngineering iz Pexels

Kje je ChatGPT precej neuporaben?

Zaradi principov, na katerih temelji jezikovni model, je ChatGPT pri določenih relativno osnovnih problemih, s katerimi se spopadeš že med srednješolskim izobraževanjem, precej neuporaben.

Kompleksne naloge in logično mišljenje nikakor nista njegovi vrlini. Zato je ime »umetna inteligenca« brez poznavanja delovanja nevronskih mrež lahko nekoliko zavajajoče. Preprost račun seštevanja bo verjetno pravilno izračunal – le zato, ker se je v različnih besedilih na spletu račun že velikokrat pojavil. Če pri tem uporabiš večja števila, pa so njegove možnosti uspeha precej manjše. Poleg tega ni preveč izviren – njegovi predlogi temeljijo na največkrat videnih rešitvah na spletu. Zaradi politične korektnosti na določena vprašanja ne bo hotel odgovoriti.

Tvojega lastnega mnenja zato v večini primerov ne more nadomestiti.

Kako lahko uporaba ChatGPT izboljša izobraževanje?

Ker za njegovo uporabo potrebuješ le dostop do interneta, lahko ChatGPT poveča dostopnost izobrazbe. Za razliko od učiteljev in predavateljev je vedno dosegljiv. Je pa res, da včasih deluje prepočasi, ker nimajo dovolj strežnikov. Omogoča povsem personalizirano učenje, saj ga vprašaš točno tisto, kar te zanima. S tem je tudi vedno prilagojen znanju posameznika. Pomaga lahko pri učenju in reševanju domačih nalog (a ne prosi ga le za odgovor, preberi si tudi njegovo razlago problema). Koristi tudi izvajalcem predmetov, ki lahko z njegovo pomočjo poiščejo več idej za naloge. Nekateri razmišljajo tudi o uporabi za analiziranje izdelkov učečih in ocenjevanje, a bi to zaenkrat pomenilo preveč problemov in nezanesljivosti.

Person using macbook pro on person s lap
Foto: Christina Morillo iz Pexels

Kakšne probleme prinaša uporaba ChatGPT v izobraževanju?

Poleg tega, da je pri globljih vprašanjih neuporaben, ti lahko ChatGPT poda zelo netočne in napačne informacije. Na to bodi pozoren predvsem pri pisanju diplomske oziroma magistrske naloge ter drugih raziskovalnih del. ChatGPT namreč lahko navede celo vire in reference, ki so popolnoma izmišljeni. Zagotovo si ne želiš citirati knjige, ki v resnici sploh ne obstaja. ChatGPT odpira tudi pomembna vprašanja glede avtorstva in kršenja akademskih vrednot. Čeprav namen uporabnika ni plagiatorstvo, lahko na primer ChatGPT le kopira nek odstavek, ne navede pa vira. Tako ne moreš vedeti, od kje prihajajo informacije, niti ne moreš citirati.

Tudi goljufom lahko precej olajša delo: sposoben je namreč generirati povsem izmišljene podatke, ki ustrezajo danim zahtevam. To so lahko rezultati eksperimentov ali anket, ki podpirajo določeno tezo. Mnoge upravičeno skrbi tudi zasebnost pri njegovi uporabi. Zaenkrat naj OpenAI ne bi zbiral osebnih podatkov, a ni priporočljivo vnašati osebnih podatkov, kot so davčna številka, EMŠO, naslov prebivališča in podobno. Poleg očitnih problemov, ki jih odpira uporaba umetne inteligence v izobraževanju, ne smemo pozabiti na pomanjkanje človeškega stika. Naša generacija je močne posledice občutila že zaradi korona virusa, a dejstvo je, da ima tudi vse pogostejša uporaba tehnologije lahko podobne učinke.

Se bo šolstvo prilagodilo novi tehnologiji?

Umetna inteligenca še zdaleč ni edini, niti ne največji pretres, ki ga je doživelo šolstvo. Še ne tako dolgo nazaj so pri matematiki recimo uporabljali logaritmična računala in zbirke korenov celih števil. Danes se ročnega korenjenja sploh ne poučuje več – za to imaš kalkulator. Kot se je šolstvo v preteklosti prilagodilo na novo tehnologijo, se bo tudi tokrat.

Med prvimi odzivi na ChatGPT so se pojavila orodja, ki odkrivajo besedila, generirana s pomočjo umetne inteligence. OpenAI je tako ponudil orodje AI Text Classifier, druga možnost je GLTR. Vendar imajo ta orodja problem: modeli za generiranje so korak pred njimi in so preprosto predobri. Zaenkrat se glede uporabe ChatGPT še pojavljajo zadržki in njegova uporaba je ponekod celo prepovedana.

slide ruler, logarithm, logarithm tables
Foto: hmvierow iz Pixabay
Prejšnji članekKrvodajalske akcije v novembru 2023
Naslednji članekPaleta rešitev na 14. PR teatru

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.