Kako naj se učim?

Začelo se je poletno izpitno obdobje. Kolokviji, seminarske in izpiti. Kaj to prinaša? Učenje, učenje, učenje, učenje … Kako ti bo uspelo?

  1. Izjemno pomembno je, da se pripraviš vnaprej (pozanimaj se o tipih vprašanj, literaturi, kaj profesor pričakuje ipd.). Ko to opraviš, si lahko organiziraš zapiske in načrtuješ čas učenja. Slednje je izjemno pomembno pri motivaciji za učenje, saj boš natančno vedel, kaj te čaka in koliko časa imaš, da se prebiješ skozi goro literature, ki te najbrž čaka. Pa tudi ne boš začel prepozno – sprotno delo ti bo neopisljivo olajšalo življenje!
  2. Včasih se je najtežje motivirati, zato si določi nagrado, na primer: ko predelam neko snov, grem na kavo s prijatelji.
  3. Zelo, zelo, zelo pomembno je, da imaš med učenjem odmore. Vsako uro 5–15 minut, da bo koncentracija ostala in da bo nivo stresa obvladljiv.
  4. Uči se na različnih mestih (druga soba in čas kot ponavadi) in glasno ponavljaj naučeno, saj nam le branje velikokrat da napačno predstavo o tem, koliko znamo.
  5. Še najpomembnejše: spanje. V svojem akademskem svetu si gotovo že kdaj opravil kake obveznosti z delom zadnji trenutek in pozno v noč. Verjetno pa boš imel v tem obdobju veliko dela in tovrstno delovanje preprosto ni izvedljivo. Možgani za avtomatizacijo postopkov in memoriranje pridobljenih informacij potrebujejo dovolj spanca. Zato upoštevaj vse zgornje nasvete in brez težav bo tudi za spanje dovolj prostora na tvojem to-do seznamu. Srečno!

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekŠkisova tržnica z dobrodelnostjo narisala nasmehe na obraze študentom
Naslednji članek3 najpogostejši miti o second hand trgovinah z oblačili
Maja Matuha

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.