Kako se lahko preživljaš kot študent?

Ko postaneš študent, se tvoji stroški kar naenkrat povečajo za desetkrat. Najemnina, drugi stroški stanovanja, hrana, da ne omenjamo še občasnega razvajanja s kavico ali obiskom kozmetičarke. Vse te stvari stanejo kar veliko denarja in čisto prehitro se lahko znajdeš v minusu. Kako lahko torej prideš do tistih nekaj sto evrov na mesec, ki jih potrebuješ za osnovno preživetje in še nekaj malega zraven?

Študentsko delo

Najpogostejši vir dohodka, in to z razlogom! S študentskim delom namreč prideš do svojega denarja, pa še izkušnje nabiraš. Najprej seveda preveri, ali ti urnik dovoljuje delo in koliko časa imaš na voljo za službo. Pri tem bodi res natančen in realen – če imaš med vajami triurno luknjo, pač ne pričakuj, da boš za te tri ure lahko šel kam delat. Študentski servisi ti ponujajo veliko različnih služb, zato lahko najdeš nekaj zase. Ne sekiraj se, če ti v prvih letih študija ne uspe najti študentske službe v tisti smeri, ki si jo želiš. Vsaka služba te nekaj nauči in z vsakim delovnim mestom boš širil krog svojih znancev.

Stolpci iz kovancev, čez streha, ki je narejena iz bankovca za 50 evrov

Štipendije

Obstaja več različnih vrst štipendij, za katere lahko zaprosiš:

  • Državna
  • Zoisova
  • Kadrovska
  • Štipendija za deficitarne poklice
  • Štipendija Ad futura
  • Štipendija za Slovence v zamejstvu in po svetu

Štipendije se med seboj razlikujejo in pri nekaterih ne moreš prejemati dveh hkrati, zato se dobro pozanimaj, kakšni so pogoji za prijavo. Štipendije so super zato, ker vsak mesec dobiš določen znesek. Seveda se moraš pri nekaterih tudi potruditi, da jih obdržiš, Zoisove na primer že ne boš obdržal, če se ne boš učil. Vseeno pa gre za stabilen mesečni prihodek. Paziti moraš samo na to, da dejansko zaključiš letnik, saj moraš v nasprotnem primeru nekatere štipendije vračati.

Bankovci in kovanci

Študentski kredit

Ah, ja, ta čudovita beseda, kredit. Tudi študenti lahko pridobimo svojega. Pogoji za pridobitev kredita so različni. Nekatere banke zahtevajo poroka, druge ne. V vsakem primeru pa moraš imeti nekaj sredstev na računu in dokaz, da prejemaš dohodke – na primer, da vsak mesec dobiš nakazilo od študentskega servisa. Višine kreditov so različne, običajno gredo tam do 2500 evrov. Če se odločiš za to možnost, se res dobro pozanimaj in preračunaj obresti. Nikakor ne želiš ostati brez dohodkov in z velikim kreditom. Premisli, za kaj želiš zapraviti ta denar, in če je nekaj nepomembnega, kot nov telefon ali potovanje, raje reci ne. Če pa dejansko potrebuješ ta denar za najemnino in položnice, potem previdno izberi pravo ponudbo. Zapomni si to – če ti pri sklenitvi kredita kaj ni jasno, VPRAŠAJ!

 

Urednica revije Študent

Prejšnji članekKrvodajalske akcije v juliju 2021
Naslednji članekZakaj izbrati počitniško študentsko delo?
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.