Zakaj izbrati počitniško študentsko delo?

Bliža se poletje, ki za študente pomeni počitek ali možnost za zaslužek. Kako in kje najti študentsko delo? Kakšno delo je zame najbolj primerno? Odgovore na ta vprašanja veš samo ti, mi pa te bomo poskusili usmeriti v pravo smer. Da boš lahko pred samim iskanjem študentskega ali počitniškega dela sploh vedel kaj iskati, smo zate pripravili nekaj nasvetov za poletno delo.

Študentsko poletno delo

Za študentsko delo med počitnicami se mladi odločajo predvsem zaradi denarja in izkušenj. Oboje je pomembno in težko je dati prednost le eni stvari, še posebej, če je finančna situacija nekoliko težja. Najbolj pametno je seveda združiti oboje, a je to včasih težje reči kot storiti.

Urna bruto postavka za študentsko delo znaša 5,89 evra. Urna NETO postavka pa znaša 4,97 evra.

Kaj moram imeti pripravljeno pred delom?

Študentska napotnica je prva stvar, ki jo moraš imeti urejeno pred začetkom dela. Urediš si jo lahko na študentskih servisih ali na njihovih spletnih straneh. Njihovi zaposleni ti bodo z velikim veseljem pomagali pri vseh vprašanjih, ki jih boš imel pripravljene.

Reševalec iz vode

Kje najti delo?

Najbolj pogost način iskanja študentskega dela je brez dvoma študentski servis. Tam so zbrana dela vse Slovenije, naš nasvet pa je, da pregledaš več študentskih servisov, saj vsak delodajalec svojega dela ne oglašuje pri vseh.

Če imaš v glavi točno določenega delodajalca in bi želel delo opravljati pri njemu, naj te ne skrbi, če dela ne oglašuje. Pošlji lepo sporočilo in pripni svoj življenjepis ter poudari, kako rad bi delal pri njih. Morda pa se ti nasmehne sreča, kot se je že marsikomu izmed nas.

Nasveti za vstop v poslovni svet

Veliko mladih se mora hitro odločati, v katero smer bodo storili korak v poslovni svet. Včasih je lepo poslušati starejše, ki ti lahko svetujejo, kaj bi oni storili namesto tebe, a zapomni si, da je odločitev še vedno samo tvoja. Pametno pa je upoštevati tudi nasvete, ki jih je zelo prijazno za nas predlagala tudi poslovna trenerka Vesna Hrovat. Njen pogovor si lahko poslušaš v našem podcastu za poslovni uspeh.

Glavna odločitev: Denar ali izkušnje

Ogromno študentov se za poletno delo odloči zaradi denarja. Razlogov je veliko. Vse od varčevanja za potovanja, obleke in položnice ter hrano. Vsekakor si je pametno med poletjem, ko ni študijskih obveznosti, nabrati nekaj dodatnega denarja. Ta bo prišel še kako prav, a med tem ne pozabi na druženje, počitek in uživanje. Premisli tudi o varčevanju med samim letom, ko časa za študentsko delo ni veliko. Nekaj nasvetov za varčevanje si preberi v našem prispevku Bodi Gorenjc in nehaj zapravljati!.

Natakar
Delo v gostinstvu je najbolj priljubljeno in razširjeno poletno delo med študenti

Katero delo izbrati?

Četudi je tvoj glavni razlog za delo denar, je pametno preveriti dela, ki so vezana na tvoj študijski program. To ti bo v enem koraku dalo denar in izkušnje, ki so na dolgi rok lahko veliko bolj pomembne in dragocene. Ko boš opravljal razgovor pa se spomni na naslednja vprašanja, ki jih boš zastavil o:

  • urni postavki (plačilo za uvajanje, plačilo za delo, način obračunavanja stimulativnega dela, rokovanju z denarjem, inventurni manko…),
  • trajanju dela,
  • zahtevah, dodatnih pogojih, internih pravilih v podjetju,
  • roku, v katerem lahko pričakuje plačilo – vredno se je pozanimati, če za podjetje denar servis nakaže (založi) še preden podjetje plača servisu; dobro je preveriti tudi spletno stran neplacniki.info

Čeprav bo nekaj tega napisanega že v oglasnem sporočilu delodajalca, se je vseeno pametno prepričati in na štiri oči pogovoriti. Če je le možno, se čim prej izogni nejasnostim in tvoje delo bo lepše in mirnejše.

Uživaj v delu in poletju

Sliši se zlajnano, ampak je resnično. Spoznaj nove ljudi, nove kraje in uživaj v tem, kar boš počel med poletjem. Lahko se zgodi, da bo to najbolj čudovita izkušnja, ki bo presegla mejo, ki jo postavi denar.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKako se lahko preživljaš kot študent?
Naslednji članekLaurel Hubbard bo postala prva transspolna oseba z nastopom na OI
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.