Laurel Hubbard bo postala prva transspolna oseba z nastopom na OI

Prva transspolna športnica, ki bo tekmovala na olimpijskih igrah, bo postala Novozelandka Laurel Hubbard, poroča AFP. Dvigovalka uteži se je leta 1976 rodila kot Gavin Hubbard, do leta 2013 pa je tekmovala kot moški.

43-četna športnica bo v Tokiu tekmovala v kategoriji do 87 kilogramov. Kandidatka za olimpijske igre je postala po tem, ko je Mednarodni olimpijski komite spremenil pogoje in s tem omogočil, da so del olimpijskih ekip lahko tudi transspolne športnice. Pogoj pa je, da imajo raven testosterona pod dovoljeno mejo, ki jo kot še dopustno določa Mok. Novozelandski olimpijski komite pa je danes potrdil, da bo Laurel Hubbard izbrana v novozelandsko olimpijsko ekipo. Tako je športnica tudi postala prva transspolna oseba, ki bo tekmovala na olimpijskih igrah.

Odločitev je že sprožila odziv belgijske dvigovalke uteži Anne Van Bellinghen, ki je dejala, da je odločitev, da se transspolnim ženskam dovoli tekmovanje v ženski konkurenci, nepoštena in da gre za slabo šalo.

Prav tako je tudi del ameriške ekipe v kolesarstvu BMX transspolna oseba. Gre za športnico Chelsea Wolf, ki bo v Tokio odpotovala kot rezervna tekmovalka.

Chelsea Wolf na kolesu
Chelsea Wolf
vir: Twitter

Olimpijska vas brez avtomatov za kondome

Se bo pa letos prvič po letu 1998 zgodilo, da v olimpijski vasi ne bo avtomatov, na katerih bi bilo mogoče brezplačno dobiti kondome. Organizatorji so že kupili 160.000 kondomov, a jih bodo športniki in športnice dobili kot darilo, ko bodo zapuščali olimpijske igre.

To odločitev so organizatorji sprejeli zaradi pandemije covida-19, saj morajo športniki v olimpijski vasi upoštevati pravila o družbeni razdalji in se izogibati nepotrebnim oblikam telesnega stika. V primeru neupoštevanja navodil pa se kršitelje kaznuje z globo ali celo izgonom iz države, piše dpa.

Prejšnji članekZakaj izbrati počitniško študentsko delo?
Naslednji članekKam z vavčerjem, če ga še nisi izkoristil?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.