Kako se pripraviti na maturo?

Te spomladi čaka matura? Brez skrbi! Zate imamo pripravljenih nekaj nasvetov, s pomočjo katerih bo tvoja priprava na maturo veliko lažja in uspešnejša.

Označi si pomembne datume in si naredi načrt

Maturitetni esej se letos piše prvega junija, konec maja in v začetku junija pa so na sporedu testi in ustna preverjanja znanja pri vseh predmetih. Izpiši si vse pomembne datume ter se pozanimaj, kaj vse moraš do takrat znati. Pri tem ti je lahko v veliko pomoč maturitetni katalog. Ko boš imel označene vse datume, si naredi načrt učenja. Določi si roke, do katerih moraš predelati določeno snov, slednjo pa si razdeli na posamezne smiselne enote.

Poišči si inštrukcije

Inštrukcije pridejo v poštev takrat, ko neke snovi nisi dobro osvojil in potrebuješ dodatno oziroma poglobljeno razlago. Vsekakor te lahko inštrukcije rešijo iz marsikatere zagate, zato si jih poišči, če imaš občutek, da jih potrebuješ. A zavedaj se, da ti ne bodo pomagale, če se boš začel učiti dva tedna pred maturo, prav tako pa lahko predstavljajo kar precejšen finančni zalogaj.

Poskrbi za sprostitev

Med intenzivnim pripravljanjem na maturo moraš poskrbeti tudi za sprostitev. Če se učiš sproti in se držiš svojega učnega načrta, potem ti ni treba skrbeti, če si vzameš kakšen dan na off. Druži se s prijatelji, s katerimi se lahko tudi sicer dogovoriš, da se učite skupaj. Pojdi na sprehod v naravo, oglej si svoj najljubši film ali serijo, privošči si nočno kopanje ali pa pojdi na zabavo. Sam pa najboljše veš, kaj je tisto, kar te najbolj sprosti. Toda tega ne sme biti preveč. Pomembno je, da najdeš ravnotežje med sprostitvijo in učenjem.

Poskrbi za motivacijo

Izjemno pomembno je, da imaš v času mature zastavljene cilje in se tako motiviraš za učenje. Te si lahko napišeš na list papirja in ga nato obesiš na vidno mesto. Tako te bo ta list vsak dan opominjal, za kaj se trudiš in si prizadevaš, prav tako pa ti bo pomagal takrat, ko boš naletel na morebitne učne težave. Odlična motivacija za učenje so lahko omejitev vpisa na fakulteti, morebitna štipendija in misel na brezskrbno poletje.

Prejšnji članekKaj je s temi milenijci?
Naslednji članek✔ KVIZ: V kateri dom spadaš?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.