Kako se začeti učiti za izpite?

Čeprav vsi uživamo v veselem decembru in izpiti izgledajo še tako daleč, se približujejo izredno hitro in komaj bomo začeli šteti leto 2020, že boš do vratu zakopan v knjigah. A celim dnevom učenja in paničarjenju zadnjo minuto se da izogniti. Torej, kako se (pravočasno) začeti učiti za izpite?

Pisalna miza in veliko knjig, narisano

Zberi snov na kup

Zagotovo obstaja tisti en predmet, ki ga nisi najbolj vestno obiskoval. Morda je bil zgodaj zjutraj, predavatelj je bral iz slajdov ali pa te snov sploh ni zanimala. Ampak tudi ta izpit boš moral narediti, zato je čas, da si vso snov zbereš na kup in prosiš kakšnega pridnega sošolca, če si lahko poslikaš zapiske že zdaj, da ne boš norel zadnjih nekaj dni pred izpitom.

Prepiši snov za nazaj

Tudi če si priden, se vsakemu kdaj zgodi, da zaspi na predavanje ali pa ima neodložljive obveznosti in zato kdaj manjka. In nisi edini, ki si več tednov ponavlja: »saj bom prepisal,« tega pa ne stori do nekaj dni pred izpitom. Pomisli, moraš tudi ti nadoknaditi snov za nazaj? Če je odgovor da, to stori čimprej.

knjige na postelji
Če imaš za predelati veliko gradiva, je pametno, da si knjige sposodiš čimprej in si narediš plan.

Začni z osnovami

Če si cel semester pri urah visel na telefonu in nisi delal domačih nalog, ti najbrž ni jasno, kaj se pri predmetu dogaja. Zato je dobro, da začneš z osnovami še preden se začneš zares učiti. Naredi si izpiske stvari, ki ti niso jasne in ki ti bodo kasneje pomagale pri podrobnejšem učenju. Pred izpitnim si boš hvaležen.

knjige na kupu

Naredi izpiske

Če si tip študenta, ki mora za vsako stvar narediti izpiske, potem to začni delati čimprej. Delanje zapiskov je zelo uporabno, a tudi zamudno delo, ki v zadnjih dnevih pred izpitom vzame preveč časa. Zato si naredi uslugo in si vzemi nekaj decemberskih popoldnevov za delanje izpiskov. Tako se boš začel prej učiti, hkrati pa boš imel super podlago za ponavljanje snovi.

Nazadnje pa: uživaj decemberske dni. Pojdi na kuhančka s prijatelji, preživi dan na kavču z gledanjem božičnih filmov ter za nekaj dni med prazniki odklopi misli na faks. Tudi sprostitev dobro dene za pripravo na učenje in stresno izpitno obdobje. Pa srečno!

Kuhano vino.

Prejšnji članekKnjiga meseca: Normalni ljudje
Naslednji članekKaj je pri telefonu najpomembnejše: barva, tehnologija ali dizajn?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.