Knjiga meseca: Normalni ljudje

Marianne in Connor hodita na isto srednjo šolo, vendar nista prijatelja. On je priljubljen in obdan s prijatelji, ona svoj nos tišči v knjige in ne mara drugih ljudi. Zunaj šole se vidita skoraj vsak dan, ko Connor pride po svojo mami, ki gospodinji za družino Marianne.

Naslovnica knjigeNjuna ljubezenska zgodba se začne hitro, ampak prikrito. Nihče na šoli ne ve, da sta sploh prijatelja, kaj šele, da hodita. Skrivata se tudi pred svojima družinama. A na koncu zadnjega leta se razideta in Marianne se odloči, da se bo od zdaj naprej šolala kar doma.

Nekaj mesec kasneje se njuni poti ponovno srečajo v Dublinu, kjer oba študirata. Kmalu spet postaneta par, a tokrat za to vedno vsi. Dublinu namreč ni mar za to, kdo sta. V tem velikem mestu sta le dve mladi duši, ki iščeta svojo pot in pri tem pogosto ranita drug drugega.

Marianne in Connor postaneta najboljša prijatelja in par, a ker sta še tako mlada, njuna zveza ni preprosta. Prepirata se, nista vedno odkrita in včasih potrebujeta odmor. Sta pač realna in ranljiva, ne popolna kot junaki v običajnih ljubezenskih romancah.

Objem

Priznani roman mlade irske pisateljice Sally Rooney je globoka in intimna zgodba o ljubezni v 21. stoletju. Veliko je zgrešene komunikacije in napačnih odločitev. Mladi smo pač neumni, še posebej, ko gre za ljubezen. Kaj je rekel, kaj je mislil s tem, zakaj ne pokliče.

Zgodba ima počasen ritem, osredotočena je predvsem na njuno zvezo, odraščanje in dojemanje sveta. Je moderna pravljica, ki nima vedno srečnega konca. Primerna je za vse mlade dvajset-in-nekaj letnike, ki se še lovijo v tem divjem svetu.

Revija Guardian je roman uvrstila na seznam 100 najboljših knjig tega stoletja.

Preplet rok

Urednica revije Študent

Prejšnji članekIdeja za romantično darilo: gurmanska večerja
Naslednji članekKako se začeti učiti za izpite?

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.