Kakšne ugodnosti imamo študenti?

Študentsko življenje je obdobje, v katerem navežemo vrsto novih poznanstev, spletejo se številne simpatije in ljubezenski vezi, doživimo pa tudi ogromno neprecenljivih izkušenj. V tem obdobju pa smo deležni tudi vrste ugodnosti, ki jih prinaša študentski status. Z njimi lahko precej prihranimo, kar lahko študentsko življenje precej olajša. Že poznaš vse ugodnosti, ki ti kot študentu pripadajo?

Subvencionirana prehrana

Subvencionirana prehrana oziroma boni vsekakor sodijo med bolj priljubljene ugodnosti. Čeprav zna biti kuhanje doma zanimivo in zabavno, lahko to marsikdaj stane več kot obrok v kaki menzi, ki ponuja subvencionirano študentsko prehrano. Prednost bonov je tudi ta, da do hrane prideš hitro, na takšen način pa lahko prihraniš več časa za učenje oz. prostočasne aktivnosti. Kot študentu ti za vsak delovni dan v mesecu pripada subvencija v višini 2,69 evra, koristiš jih lahko med 8. in 21. uro, in sicer največ dve na dan v razmaku 4 ur. Subvencij pa se sicer ne da koristiti med 15. julijem in 15. avgustom.

Subvencioniran prevoz

Ne glede na to, ali boš v času študija bival doma ali na svojem, bo uporaba javnega prometa v študijskem mestu verjetno neizbežna. Pravico do subvencioniranega prevoza imajo vsi študenti, ki bivajo najmanj 2 km od izobraževalne ustanove, izbiraš pa lahko med polletno vozovnico za obdobje od 1. 10. do 31. 1. ter od 1. 2. do 30. 6. in letno vozovnico za obdobje od 1. 10. do 30. 6. Vozovnica IJPP je enotna, kar pomeni, da omogoča uporabo različnih vrst prevoza (vlak/avtobus) na želeni relaciji ter tudi prestopanje na vozna sredstva različnih prevoznikov.

Subvencije pri zasebnikih in študentski domovi

Verjetno si eden od mnogih, ki se bo v času šolanja preselili v kraj, kjer se boš izobraževal, in v najemniško stanovanje ali študentski dom. Prošnjo za sprejem si že oddal in do danes že najverjetneje imaš odgovor, ali si upravičen do študentskega doma. Toda ne glede na to, kje boš bival, se moraš zavedati svojih pravil in dolžnosti. Ko si sobo ali pa vsaj stanovanje deliš z drugimi, se moraš prilagoditi tudi njihovim potrebam in željam. Že takoj na začetku se s svojimi cimri dogovori glede skupnih financ, naredite si urnik čiščenja, pogovorite pa se tudi o svojih pričakovanjih nasploh. Dejstvo je, da različni ljudje živimo različen ritem življenja. Nekateri si študentskih let ne predstavljajo brez obilice žurov, spet drugi pa si radi po dolgem in napornem dnevu privoščijo počitek. Vse je stvar dogovora, zato takšne stvari razčistite, še preden bi prišlo do nepotrebnih sporov. Nedvomno pa se zavedaj, da bo treba sprejeti kompromise!

Številne druge ugodnosti

S predložitvijo potrdila o vpisu, indeksa ali študentske izkaznice lahko na marsikaterem področju življenja prihraniš. V prostem času lahko tako ceneje obiščeš kino ter gledališče, številne muzeje in razstave, ceneje pa se lahko tudi razgibaš – popusti te tako čakajo tudi v fitnesu, na številnih skupinskih vadbah, ugodnejše so tudi karte za bazen ter za različne druge športne aktivnosti. Najbolje je, da cene preveriš kar sam na spletnih straneh rekreacijskih ustanov. Popuste lahko dobiš celo v optikah, prihraniš pa lahko tudi pri fotokopiranju in še marsikje, zato naj ti ne bo nerodno vprašati, če ponujajo študentski popust. Izplača se!

Obštudijske dejavnosti

Študentska društva so odličen način, kako navezati nove stike in produktivno izkoristiti svoj prosti čas. Poznamo večje študentske organizacije, kot je ŠOU, ima pa tudi vsaka lokalna skupnost svoje društvo, ki je z drugimi združeno v Zvezo Škis. Številna društva najdemo tudi na fakultetah, kjer se pogosto združijo podobno misleči študenti. Ta društva običajno organizirajo tudi različne ekskurzije, predavanja in druženja. V sklopu društev lahko brezplačno ali pa veliko ugodneje obiščeš tudi različne delavnice, predavanja in tečaje ter si tako pridobiš mnoga neformalna znanja.

Tutorstvo

Tudi tutorstvo spada med brezplačne ugodnosti za študente. Na fakulteti boš našel tutorje, ki so praviloma tvoji starejši kolegi, na katere se lahko vedno obrneš. Na voljo so ti za različne nasvete glede predmetov, profesorjev ter tudi obštudijskih dejavnosti. Tudi če se ti bo kdaj zdelo, da je tvoje vprašanje neumno, se jih ne boj ničesar vprašati! Pomagali ti bodo, kolikor ti bodo le lahko. V višjih letnikih pa lahko postaneš tutor tudi ti in pomagaš mlajšim generacijam lažje prebroditi začetne težave in dvome, ki se jim bodo porodili.

Več o študentskih ugodnostih in številne trike za sobivanje s cimri najdeš v lanski oktobrski številki revije Študent, ki je dostopna tudi na spletu, in sicer na: www.student.si/mediji/revija-student/.

Prejšnji članekMatePad Pro: Idealni tablični računalnik za učenje, delo in zabavo
Naslednji članekKrvodajalske akcije v februarju 2021

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.