Kam po končani srednji šoli?

Group of Australian school students wearing school uniform walking together to school in the morning time.
Foto: chameleonseye iz iStock

Se bliža konec tvojega srednješolskega obdobja in nimaš niti ene ideje, kam bi se rad vpisal? Oziroma sploh ne veš, kaj bi rad počel v življenju? Možnosti je več. Po opravljeni poklicni srednji šoli se lahko zaposliš v svojem poklicu, po gimnaziji pa ti nadaljnje žuljenje šolskih klopi skorajda ne uide. A kako se odločiti, ko pa je toliko izbire? Imaš tri možnosti: višjo, visoko šolo ali fakulteto.

Ne glede na to, za katero se odločiš, boš v vsakem primeru v naslednjih letih zbiral kreditne točke (vsak predmet ima določeno število kreditov), pisal izpite, obiskoval predavanja in seminarje. Na koncu boš dosegel tudi stopnjo izobrazbe, ki se razlikuje od šole do šole.

Kreditne točke

KT ali ECTS so točke, ki omogočajo lažje vrednotenje študijev po celotni Evropi. En letnik obsega 60 kreditnih točk, ena kreditna točka pa zahteva približno med 25 in 30 ur obremenitve študenta.

Višja šola

Višja šola traja 2 leti, po koncu boš pridobil 120 kreditinih točk in dosegel stopnjo izobrazbe 6/1. Višja šola je bolj praktično usmerjena in te izuči za določen poklic. 40 odstotkov učnega programa sestavlja praktični del. Pogoj za vpis na višjo šolo je poklicna matura. Višje šole so tako javne kot zasebne, možnosti vpisa pa so redne in izredne.

Visoka šola

Visoka šola traja 3 leta in po koncu boš pridobil 180 kreditnih točk in dosegel stopnjo izobrazbe 6/2. Tudi na visoki šoli se moraš praktično izobraziti, vendar je prakse precej manj kot na višji. Študij boš lahko nadaljeval na drugi bolonjski stopnji. Pogoj za vpis je poklicna matura, na nekaterih poleg poklicne mature še peti predmet. Možnosti vpisa so prav tako redne in izredne. Po zaključku študij lahko nadaljuješ na drugi bolonjski stopnji.

Fakulteta

Fakulteta traja 3 ali 4 leta, odvisno od tega, ali sledi novemu ali staremu programu. Star program traja štiri leta, v njem pa dosežeš 240 kreditnih točk, na prenovljenem triletnem programu pa dosežeš 180 kreditnih točk. Fakultete, ki so zaenkrat še štiriletne, so Pravna fakulteta, Fakulteta za socialno delo in Pedagoška fakulteta, Fakulteta za družbene vede pa se z letošnjim šolskim letom spreminja v triletni program. 

Na univerzitetni stopnji te čaka tudi precej več učenja, na koncu pa boš dosegel stopnjo 6/2, kar je enako, kot če se odločiš za visoko šolo. Za vpis na fakulteto poklicna matura ne bo dovolj. Opraviti moraš splošno maturo ali poklicno maturo + peti predmet. Po zaključku študij lahko nadaljuješ še na drugi bolonjski stopnji.

Druga bolonjska stopnja je eno ali dveletna, odvisno od tega, ali si pred tem obiskoval tri ali štiriletni program. Na drugi stopnji te čaka še magistrsko delo in dosegel boš 7. stopnjo izobrazbe.

Če si torej bolj praktičen tip človeka, ki ne mara učenja in ve, kaj želi delati v prihodnosti, je najbolj primerno, da se vpišeš na višjo šolo, kjer boš pridobil veliko praktičnih kompetenc. Če pa ne veš, kaj bi želel delati v prihodnosti, ali pa si odločen, da se ti ni težava učiti in imeti večinoma teoretičen študij, pa je zate najboljša izbira zagotovo fakulteta.

Višje šole imajo svoje javne in zasebne zavode, visoke šole in fakultete pa so del štirih univerz (Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Univerza v Novi Gorici) ter nekaterih samostojnih visokošolskih zavodov. Skratka nabor višjih, visokih šol in fakultet je velik, tako da boš zagotovo našel nekaj za svoj okus in svoje želje. Pa srečno!

Prejšnji članekOdlična uvrstitev Hrovatove, nepričakovan razplet tekme.
Naslednji članekVedno skupaj … z našim telefonom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.